Licencija pelnui. Kiek kainuoja sukurti nuosavą viskį?

Jau daugelį metų, vesdamas viskio ragautuves, degustacijas ir mokymus, iš auditorijos girdžiu klausimą, kada turėsime pirmą, tikrą, legaliai pagamintą lietuvišką viskį?

Mano atsakymas į panašius klausimus dažnai sukasi apie paprastus ir tuo pačiu sudėtingus faktorius – norą, poreikį tokį produktą turėti ir gaminti, įstatymus bei pinigus, reikalingus panašiam projektui „užsukti“.

Šiandien bičiulis, įmetė nuorodą www.technologijos.lt, kurie publikuoja išverstą Iros Somolovos straipsnį - "Licencija pelnui. Kiek kainuoja sukurti nuosavą viskį?" Jame galite surasti keletą skaičių, kuriuos pateikė trijų visai nesenai atsidariusių distilerijų savininkai ir tuomet prisidėti prie investuotojų, kurie norėtų prisidėti prie lietuviško viskio atsiradimo, paieškų. 

Licencija pelnui. Kiek kainuoja sukurti nuosavą viskį?

Viskis – ne tik Škotijos nacionalinis pasididžiavimas, bet ir svarbi D. Britanijos užsienio prekybos dalis: 2014 m. škotiško viskio eksportuota už 3,94 milijardus svarų (5,66 mlrd dolerių). Pasak šios šakos ekspertų, dabartinės kainos užtikrina itin aukštą viskio gamybos ir pardavimo verslo pelningumą, tačiau reikia didelių pradinių investicijų. BBC News pasiteiravo viskio daryklų savininkų, kiek kainuoja nuosavo prekės ženklo sukūrimas.

„Jei viską, ką pagaminate parduodate, tai – kaip licencija spausdinti pinigus“, – sako Jimas Swanas, viskio srities konsultantas. Jo tvirtinimu, pelningiausias gali būti vieno vieno salyklo viskis: vos pasirodęs rinkoje, gėrimas gali kainuoti £45, iš kurių vieno butelio pelnas– £15. O parduodant brangesnio segmento produktą, gamintojas iš vieno butelio pardavimo gali tikėtis 90 % pelno.

Beje, pažymi konsultantas, kol parduos pirmąjį butelį, gamintojas turi būti pasirengęs didelėms išlaidoms: ~5 mln £ ir dar £250 000 kasmet – bei tam, kad galutinis produktas geriausiu atveju pasirodys po trijų, o labiau tikėtina, po 8–10 metų. Tai ne itin gąsdina škotus: dabar čia yra 117 viskio daryklų, iš kurių 30 – nedidelės nepriklausomos įmonės. BBC pateikia trijų tokių gamintojų istorijas.

Kingsbarns Distillery 

Kingsbarns Distillery įkūrėjas Douglas Clementas dvidešimt metų dirbo pagalbininku golfo klube. Iš žaidėjų jis prisiklausė skundų, kad šalimais nėra vietinės viskio daryklos ir nusprendė, kad būtent jis tokią įstaigą turi atidaryti. Pusantrų metų jis ieškojo profesionalių rizikos kapitalo investuotojų ir norinčiųjų investuoti į jo verslą tarp golfo žaidėjų, tačiau darbo imtis galėjo tik 2012 metais, kai gavo £670 000 garantą iš Škotijos valdžios. Su garantu jis sugebėjo pritraukti dar £2,5–3 milijonus.

Pirmojo vieno salyklo Kingsbarns viskio butelio pasirodymas suplanuotas 2018 m. Kol kas kompanija stengiasi išgyventi iš kavinės, parduotuvės ir turistų, užsukančių į Kingsbarns kaimą ant Šiaurės jūros kranto, tarp Edinburgo ir Perto.

Apie Shetland Distillery ir Kilchoman Distillery skaitykite – ČIA