Speyside

Speysaidas (Speyside) – taip vadinamas viskio regionas įsikūręs aukštutinėje Škotijos dalyje Spėjaus (Spey) upės apylinkėse. Šiame regione vyrauja viena didžiausių viskio daryklų koncentracija pasaulyje. Nemažai viskio kritikų būtent Speysaidą šiandien vadina gerbiamiausiu viskio gamybos regionu Škotijoje ir būtent iš čia mūsų barus ir parduotuves pasieka maždaug du trečdaliai Škotiško salyklinio viskio. Jei panagrinėtume žemėlapį šiame regione aptiktume tiek nedidelių viskio gamintojų kaip Glenfarclas, tiek labai didelius ir žinomus viskio darytojus. Glenfiddich, kuris pagamina daugiau kaip 10 milijonų litrų viskio per metus, The Macallan, kurie 2009 metais savo gamybos apimtis padidino iki 8 milijonų litrų, taip pat nuo šių nedaug atsilieka ir The Glenlivet. Smalsumui ir palyginimui, mažiausia Škotijos viskio darykla per metus pagamina tik apie  50.000 litrų. Didžioji dalis šio regiono viskio gamintojų yra susikoncentravę šalia didesnių miestelių Dufftown (7 gamintojai), Aberlour ir Craigellachie (6 gamintojai), Keith (4 gamintojai), Rothes (5 gamintojai).

Speyside salyklinių viskių skonis per ilgą laiką šiek tiek pasikeitė. Ankščiau jis būdavo šiek tiek „tvirtesnis“, turėdavo durpių aromato užuominų, tačiau dabartiniuose tiek aromate tiek skonyje dominuoja saldumas ir vaisiškumas.

Macallan

Distiliacijai naudojami neįprastai maži distiliavimo puodai, o gamyboje išdistiliuoto viskio spirito, brandinimui į ąžuolo statines patenka tik apie 16% (angliškai „finest cut“).

BenRiach

Nuo pat distilerijos įkūrimo ir iki šių dienų, už BenRiach distilerijos sienų nevyksta nieko ypatingo. Tiesiog nuoširdžiai, kruopščiai ir atsakingai daromas viskis ir tai yra puikus viskio gamybos pavyzdys.