Islay

Jeigu apklaustume žmones besidominčių alkoholiniais gėrimais, kuris gėrimas pagamintas nenaudojant įvairių aromatinių medžiagų turi neįprasčiausią aromatą, manau, kad daugelis pasakytų jog tai salyklinis viskis pagamintas Škotijos Ailos ( Islay ) saloje. Nereikia būti dideliu viskių ekspertu, kad degustacijose  nė nemirktelėjęs išskirtume labai ryškius,  persismelkusius medicininiais, durpių ir jūros dumblių aromatais viskius.

Ailos ( Islay ) sala priklauso Hebridų salų grupei. Šis žemės lopinėlis keletą mylių nutolęs nuo pietvakarinės Škotijos dalies. Mažoje, tik 600 kv. km. saloje su 3000 gyventojų, įsikūrusios 8 škotiško viskio daryklos ir nors jose gaminamas viskis turi labai neįprastą skonį ir aromatą, bei yra daugiau patyrusių viskio mėgėjų gėrimas, tačiau šiandiena visos šios daryklos dirba pilnu pajėgumu.

Islay viskiai labai specifiniai, tačiau jie yra neatskiriama maišytų Škotiškų viskių dalis. Daugelis maišymo meistrų mėgsta Ailos ( Islay ) salyklinius viskius naudoti savo mišiniams, taip suteigdami jiems Škotišką stilių. Juk būtent durpinis aromatas visad Škotiškus viskius išskirdavo ir  daugybės kitų.

Bunnahabhain

Bunnahabhain kiek skiriasi nuo kitų Islay saloje daromų viskių. Kiek neįprastas, daugeliui pradedančiųjų viskio ragautojų keistu vadinamas dūminis aromatas, šios distilerijos viskiuose nėra toks intensyvus

Laphroaig

Dėl sunkaus pavadinimo ir dėl išskirtinių jo skonio ir aromato savybių, šis viskis tautiečių dažnai prisimenamas, kaip „nu tas, kur padangom smirda“, „mazutas“ arba „dyzelio skonio“.