Škotijoje – vėl viskio intrigos

2015 - 12 - 17

Šį rudenį išleisti du nauji boutique viskio gamintojo „Compass Box“ gėrimai vėl atkreipė viso pasaulio viskio mėgėjų dėmesį. Tai – ne pirmas atvejis per 15 mažos įmonės gyvavimo metų, kai nesutapo modernus jos ir konservatyvus Škotijos viskio industrijos sargų požiūriai. Šįsyk įmonei kliuvo už tai, kad savo svetainėje ji paskelbė viskio mišinių proporcijas.

 

Amerikiečių verslininkas, buvęs vieno žinomiausių viskio prekių ženklų rinkodaros direktorius Johnas Glaseris „Compass Box“ įkūrė 2000-aisiais. Įmonės registracijos adresas – Škotijoje, Great King gatvėje Edinburge, tačiau p. Glaseris gyvena ir dirba Londone, mat Škotijos viskio gamybos įstatymai reglamentuoja, kad bet kuri įmonė, parduodanti škotišką viskį, šioje šalyje privalo turėti adresą.

Viskio pasaulio enfant terrible vadinamas nepriklausomas pilstytojas p. Glaseris Londono laboratorijoje maišo aibes iš distilerijų gautų viskio pavyzdžių, keisdamas proporcijas ir užsirašinėdamas rezultatus. Kai mišinys pasiekia įsivaizduojamą aromatų puokštę, iš gamintojų jis perka statines reikiamo viskio. Kaip tikinama www.ediblemanhattan.com, – iš geriausių distilerijų – pradedant Ailos regionu, baigiant Speisaidu ir Aukštutinės Škotijos Hailandu. Tuomet maišo viskius pagal sukurtus receptus ir brandina įvairiose statinėse – nuo chereso iki deginto prancūziško ąžuolo.
 

Vertina profesionalai

Kad p. Glaseris eina teisingu keliu, rodo specialistų vertinimai. Antai 2005 m. sukurtą maišytą salyklinį viskį „The Spice Tree“, dėl kurio brandinimo niuansų (jie nebuvo tradiciniai) gamintojas taip pat susikirto su Škotijos viskio gamintojų asociacija (SWA, Scotch Whisky Association), viskio autoritetas Jimas Murray kasmet leidžiamoje „Whisky Bible“ 2011 m. paskelbė škotiško viskio geriausio naujo prekių ženklo (Best Scotch New Brand) kategorijos laimėtoju.

Iš viso p. Glaseris jau yra gavęs gerokai per 60 geriausių savo kategorijoje apdovanojimų iš profesionalių vertintojų, įskaitant „The Whisky Advocate“ apdovanojimą už geriausią 2011 m. mišinį (viskis „Flaming Heart“), keturis Metų inovatoriaus apdovanojimus iš „Whisky Magazine“, du Metų pionieriaus apdovanojimus (Pioneer of the Year Award) iš „Malt Advocate“ ir t. t.

Nemalonė – už atvirumą

Dabartinio konflikto priežastis iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti paradoksali. SWA užkliuvo tai, kad „Compass Box“ svetainėje buvo paskelbti spalį išleistų „Flaming Heart 5th Edition“ ir „This Is Not A Luxury Whisky“ viskių tikslūs kupažo receptai (nurodytos tikslios mišinių proporcijos, visų juos sudarančių viskių amžius ir kilmės vieta, t. y. distilerijos). Tokį viešumą asociacijai apskundė vienas iš jos narių, o ši, įvertinusi skundo pagrįstumą, nurodė receptus iš svetainės pašalinti.

Remiantis Europos Sąjungos (ES) teise ir Škotijos viskio įstatymais (Scotch Whisky Regulations), ant butelio etiketės gėrimo brandinimo laiką reikia nurodyti pagal jauniausio jame esančio mišinio amžių (t. y. sumaišius 12, 15 ir 40 metų viskius, įstatymas reglamentuoja rašyti, kad mišinio amžius – 12 metų).

Pasak Kęstučio Bingelio, didžiausios viskio krautuvės Baltijos šalyse vadovo, ES teisė yra šiek tiek lankstesnė ir linkusi Bendrijos šalims narėms leisti nuo šio reglamento nukrypti (Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 110/2008, 10 punktas) atsižvelgiant į tradicinius viskio išlaikymo procesus, tačiau SWA laikosi griežtos pozicijos – įmonei buvo nurodyta pašalinti informaciją iš svetainės ir sunaikinti informacinius lankstinukus.

Visą straipsnį skaitykite čia: http://vz.lt/laisvalaikis/maistas-ir-gerimai/2015/11/20/4277/skotijoje--...