Auchentoshan Virgin Oak – dar vienas škotų eksperimentas su naujomis ąžuolo statinėmis

2013 - 09 - 14

Salyklinio viskio gamintojas iš Škotijos žemumų Auchentoshan, viskio vartotojus nusprendė nudžiuginti dar viena riboto leidimo naujiena. Auchentoshan Virgin Oak - buvo brandinamas naujose amerikietiško ąžuolo statinėse.

Ši viskio darykla, dėl joje naudojamos Škotijoje neįprastos trigubos distiliacijos, tarp šalies viskio gamintojų lyg „balta varna“. Todėl visos iš Auchentoshan „boksų“ sklindančios naujienos, visuomet sulaukia kiek daugiau dėmesio iš viskio tema rašančios spaudos ar į degustacijas susirenkančių ragautojų.

Naujasis Auchentoshan eksperimentas su viskio brandinimu naujose amerikietiško ąžuolo statinėse, nebėra didelė naujiena Škotijos viskio darytojų tarpe. Galbūt ją netgi galima pradėti vadinti naujausia škotiško salyklinio viskio tendencija. Štai jau keletą metų Lietuvoje parduodamas Deanston Virgi Oak, kuris užsirekomendavęs kaip puikus kainos-kokybės viskis, buvo vienas pirmųjų panašių salyklinių viskių ir turbūt nesumeluosime sakydami, kad pirmas kurį buvo galima surasti Lietuvos restoranuose ar krautuvėlėse.

Visai nesenai spaudoje nuskambėjo dar vienas. Glen Garioh Virgin Oak - taip pat brandintas naujose statinėse. Įdomu tai, kad apie pastarąją naujieną pranešusi darykla  Auchentoshan ir ką tik aukščiau paminėta Glen Garioch priklauso tam pačiam savininkui - Morrison Bowmore Distillers Ltd. Gal galima pradėti svajoti ir tikėtis, jog greitu metu pamatysime ir iš trečios šio savininko škotiškos distilerijos Bowmore sandėlių iškeliaujantį „nekalto medžio“ egzempliorių ?

Škotiško salyklinio viskio gamintojai vienas po kito išleisdami Virgin Oak viskius lyg ir griauna pastaruoju metu sklandantį mitą, kad škotiškas viskis brandinamas ne naujose o iki tol jau kokiam nors gėrimui brandinti naudotose statinėse.

1823 metais įkurta Auchentshan distilerija savo viskiams naudojamą spiritą distiliuoja tris kartus, dėl ko iš trečiojo distiliavimo puodo išbėgantis spiritas turi net 81,5 % alkoholio tūrį. Tai gerokai didesnis procentas, nei daugelio kitų škotiško viskio gamintojų. Švelnus ir „minkštas“ spiritas brandinamas ąžuolinėse statinėse, kol patampa Auchentoshan viskiu – neįprastai švelniu, bei su aromate ir skonyje dominuojančiu vaisių charakteriu.  

Auchentoshan gamintojas kiek ankščiau yra informavęs apie nuo 2000-tųjų metų pradėtus eksperimentus, kurių metu nedidelėmis partijomis užpildomos įvairios statinės, tarp kurių ir stipriai iš vidaus apdegintos visiškai naujos.

Auchentoshan Virgin Oak — švelnus škotiškas salyklinis viskis įsisavinęs unikalias naujų, iš vidaus stipriai apdegintų ąžuolinių statinių savybes ir sodrią kiek oranžinę spalvą. Aromate dominuoja cinamono, muskato, vanilės ir apelsinų cukatų kvapai. Sudėtingame skonyje galima užčiuopti šviežių obuolių, klevų sirupo ir karamelės skonius.

Šis viskis išpilstytas 46 % stiprumo, nenaudojant šaltosios filtracijos. Įpakuotas į šviesią naujo dizaino pakuotę. Specializuotose krautuvėlėse butelis šio viskio kainuoja apie 300 litų.