„Warsaw Whisky Fest 2014“ (pirma diena)

Kiekvienais metais mes stengiamės nors trumpam pasižvalgyti po viskio parodas. Šiuos didesnius ar mažesnius viskininkų susibūrimus kiekvienais metais organizuoja vis didesnis skaičius šalių, todėl pasirinkti tinkančią ir patinkančią šalį nėra sudėtinga. Juolab, kad šios šalys vis labiau artėja link Lietuvos.

Dar pernai, nors ir labai nedidelę, tačiau vis tik parodą surengė braliukai latviai. Šiemet, spalio 25-26 dienomis pirmą kartą istorijoje viskio paroda įvyko ir kaimyninėje Lenkijoje. „Warsaw Whisky Fest 2014“ mums pasirodė patrauklus pasiūlymas.

Juk tai vos keletas valandų kelio automobiliu nuo Vilniaus, pakankamai gausus dalyvių sąrašas, be viso to, tai pirmoji paroda Lenkijoje. Pirmoji - tai reiškia, jog organizatoriai turėtų „verstis“ per galvą, stengiantis viską suorganizuoti kaip įmanoma šauniau, kad suviliotų pirmame renginyje pasiryžusius dalyvauti gamintojus ar jų atstovus, taip pat ir parodos lankytojus.

Kita vertus, o kuo rizikuoji? Juk niekuo.

Prieš kiekvieną kelionę kuriam laikui įninkame į pasaulinį interneto tinklą, kuriame stengiamės susirasti kuo daugiau viskinių vietų, į kurias galėtume užsukti artėjančios kelionės metu.

Varšuva - tai Lenkijos sostinė ir didžiausias gyventojų skaičiumi šalies miestas. Nors parodos organizatoriai savo „baneriuose“ plyšauja, jog Lenkijoje viskio populiarumas muša visų laikų rekordus, o jo suvartojimo kreivė „septinmyliais“ žingsniais kyla aukštyn, panašu, kad Varšuvos verslininkams į tai „nusišvilpt“. Priešingai nei Lietuvoje, kurioje turime dešimt kartų mažiau gyventojų ir tikrai ne vieną rimtą viskio barą, Lenkijoje ir pačioje Varšuvoje panašių specializuotų barų pasirinkimas sakyčiau yra skurdokas. Dėdė Google surado vos du, tad abu ir užsirašėme. Pirmas  – „Coctail Bar Max & Dom Whisky“, antrasis – „Warszawska Pijalnia Whisky“.

„Coctail Bar Max & Dom Whisky“

Taip. Kaip ir „minėjo internetas“ tikėtina, jog tai tikrai populiarus baras. Jo ieškodami praėjome tikrai ne pro vieną barą ir, nors buvo penktadienio vakaras, nesakyčiau, kad lankytojų juose buvo labai daug. Artėjant link „Coctail Bar Max & Dom Whisky“ durų, vaizdas labiau panašėjo į savaitgalį, nors ir ne į tokį, koks būna Islandijos gatvėje Vilniuje.

Šio baro savininkas yra didis viskio mėgėjas ir jam priklauso ne tik šis baras, tačiau ir didžiausia viskininkų oazė Lenkijoje - „Dom Whisky“, Jastšembas Gura miestelyje . Šiuose viskio namuose, kaip minėjo Varšuvos „filialo“ barmenas, galite paragauti apie 2000 viskių rūšių iš viso pasaulio. Kita vertus ir sostinės baro asortimentas solidus – apie 800 viskių.

Vis tik, Varšuvoje esantis viskio baras yra tik kokteilių baro „prielipa“. T.y., įžengus į barą, pagrindinėje salėje sumontuotas didelis baras, kuris gausiai apsėstas jaunimo, per įvairiaspalvius šiaudelius siurbčiojančio kokteilius. Viskio erdvė - tai atskira nedidelė už stiklinės sienos įrengta salė. Joje - keli minkštasuoliai, televizoriai su pastoviai besisukančiais reklaminiais viskio „rolikais“ ir tvarkingos apšviestos medinės lentynos, kuriose išrikiuoti tie 800 skirtingų „viskio šovinių“. Tik vat, lankytojų joje - trys. Aš ir dar du.

Man nuo to tik geriau. Tik įžengus, prisistatė „kiltuotas“ vyrukas, kuris dirba šioje, populiaraus kokteilių baro rūkomajį primenančioje, salėje. Vyrukas išmano, ką daro ir viskinių žinių bagažas bei noras bendrauti, tikrai neprimena barmeno, dirbančio pertraukų metu tarp universiteto paskaitų. Todėl, niekieno netrukdomi, turėjome gerą laiką paplepėti apie Lenkijos viskininkus, barus, apie viskio prekybą bei vartojimą šioje kaimyninėje šalyje.

Mano pirma taurė naujoje kelionėje jau kurį laiką nesikeičia - stiklas vietinio viskio. Jo čia ir paragavau „STARKA 10 YO“ ir „STARKA Piastowska 25 YO“. Taurelei 50 metų ąžuolinėse statinėse brandinto „lenkiško viskio“ šį kartą pagailėjau 1200 zlotų.

„Warszawska Pijalnia Whisky“

Po gerai praleisto laiko pirmame bare, išsiruošiau į sekantį adresu Zgoda 6, Varšuva.

Tik priėjęs šiuo adresu pažymėtą namą, kažkaip intuityviai nujaučiau kažką negera. Nesu restoranų ir barų apžvalgininkas ir niekuomet nebuvau baro savininku ar administratoriumi, todėl neturiu teisės ir tikrai nenoriu nuvertinti šio baro savininkų, jų idėjos ir visko, ką jie padarė. Tačiau aprašysiu, kaip pasijaučiau.

Idėja tikrai graži. Šiame bare visas viskis, kurį gali paragauti yra išpilstytas specialiai „The Scotch Malt Whisky Society”. Todėl, turbūt jie yra šios asociacijos nariai. Tikėtina, jog tai vienintelė vieta Lenkijoje ir aplinkinėse valstybėse, kur galite paragauti specialiai šiai asociacijai išpilstomų viskių.

Tačiau man, kaip senam konservatoriui, kuriam patinka klasikiniai viskiniai interjerai, sėdėti bufeto stiliaus, kažkokį „rugėsių“ kvapą turinčiame tuščiame bare nepatinka. Maža to, prasėdėjau apie dešimt minučių, per kurias taip niekas ir nepriėjo. Na, nevisiškai niekas. Kas dvi minutes, kažkoks nutrintu švarkeliu trijų žvaigždučių viešbučio šveicorius, vis įkišdavo nosį pasižiūrėti ar dar kažko nepavogiau. Ne, nepavogiau. Tik pasidariau keletą fotografijų ir apsisukęs moviau pro duris, mintyse melsdamas, kad už nugaros neišgirsčiau balso, informuojančio, jog barmenas jau sugrįžo ir laukia, kol ką nors užsakysiu.

Kadangi viskio barų sąrašas toks trumpas ir tebuvo, tad užsukome į šalia viešbučio esantį restoraną vakarienei.Ir ilsėtis. Juk rytoj laukia pirmasis viskio festivalis Lenkijoje - „Warsaw Whisky Fest 2014“.

Gintautas Dinda ( www.DuokleAngelams.lt )