„Warsaw Whisky Fest 2014" (antra diena)

Štai ir išaušo spalio 26 - osios rytas, kuomet Lenkijos sostinėje startuoja „Warsaw Whisky Fest 2014“.

Manau, Lenkijos viskio visuomenė jau seniai laukė dienos, kol ir į jų šalį atvyks festivalis, į vieną  erdvę sutraukiantis didesnius ir mažesnius viskio gamintojus, bei būrį bendraminčių, kuriuos vienija senomis gamybos tradicijomis ir vartojimu garsėjantis gėrimas – viskis.

Lenkijoje, kaip ir Lietuvoje, pastaruoju metu domėjimasis viskiu auga su lyg kiekviena diena, o šios kategorijos gėrimų pardavimai ir vartojimas muša visų laikų rekordus. Tad tokiu metu organizuoti viskio festivalį atrodo logiška ir galbūt finansiškai naudinga bei pamatuota.

Deja, ne viskas taip paprasta. Tikėtina, jog renginys nebuvo finansiškai pelningas, todėl reikėtų nukelti kepurę prieš šio festivalio sumanytoją ir organizatorių Jaroslaw Buss, kuris prisiėmė atsokomybę organizuoti tokį renginį ir savo pomėgiu pasidalinti su kitais.

„Warsaw Whisky Fest 2014“ renginio vieta buvo pasirinkta labai įdomiai ir sakyčiau labai sumaniai. Priešingai nei daugelyje Europos šalių, kuriose vyksta panašios parodos, lenkai pasirinko ne kažkokias senovines sales, esančias miesto senamiestyje ar centre, tačiau biurų pastate esantį holą.  Turbūt šis sprendimas pirmiausia buvo paremtas organizatorių finansiniais skaičiavimais. Šiuose biurų pastatuose įsikūręs organizatoriaus įmonės  „Tudor House“ ofisas ir viena iš keleto Lenkijoje esančių viskio krautuvių.


Todėl savaitgalį, kuomet ofisuose niekas nedirba, išsinuomoti patalpas yra gerokai paprasčiau ir pigiau nei senamiestyje. Kita vertus, tai ne mūsų reikalas, svarbiausia, kad festivalio dalyviams tai taip pat buvo patogu. Susisiekimas paprastas, automobilių parkavimas laisvas,  o patalpose yra viskas, ko reikia geram, patogiam ir kokybiškam renginiui suorganizuoti.  

Festivalis vyko dvi dienas, o mes lankėmės pirmąją. Panašiose parodose lankomės nebe pirmą kartą, tad į pirmos dienos renginius visuomet einame kokia valanda vėliau nei skelbiamas oficialus durų atidarymas. Taip išvengi pirmųjų lankytojų kamščių ir spūsčių. Lenkijoje ši taktika ir vėl pasiteisino.

Prie durų, pirkdamas vienos dienos bilietą kainuojantį 75 zlotų, gavau parodos planą su trumpais dalyvių aprašymais ir festivalio programa, bei degustacinę taurelę su festivalio logotipu. Šaunuoliai lenkai. Nors tinkama taurė – tai kas padeda geriau pažinti viskį, vis tik dažnas viskio vartotojas niekaip neprisiruošia įsigyti „teisingos“ taurės, todėl „duoti dovanų“ yra ir tam tikra edukacija, ir nauda.

Tik įžengęs į festivalio erdvę, išvydau dalyvių ir lankytojų minią. Įvertindamas, kad festivalis Lenkijoje vyksta pirmą kartą, o prisikviesti viskio gamintojus, dėl tokiu metu visoje Europoje įtempto panašių parodų grafiko, nėra taip paprasta, tikrai buvau maloniai nustebintas.

Dalyvių geografija plati - Škotija, Airija, Taivanas, Indija, Švedija, Japonija, Prancūzija ir t.t. Organizatoriai į parodą pritraukė ne tik viskio gamintojus bei platintojus,  tačiau po savo „sparneliu priglaudė“ ir keletą įmonių dirbančių su romu, konjaku ir armanjaku.

O dalyvių sąrašas tikrai solidus:  

Škotija: Compas Box Whisky, Angus Dundee, Douglas Laing & Co Ltd, Duncan Taylor, Glenfarclass, Glengoyne Distillery, Morrison Bowmore Distillers, Old St. Andrews, Tullibardine, Scotch Malt Whisky Society, Best Whisky Market (Blackadder, Cadenhead’s, Silver Seal, Malt of Scotland), Pinot (Inver House, Arran, Vintage Malt), Pernod Ricard Polska (The Glenlivet, Aberlour, Strathisla), Glenmorangie, Ardbeg, Artist by La Maison duWhisky.

Likęs pasaulis: Mackmyra, Suntory, Kavalan, West Cork Distillers, Walsh Whiskey Distillery, Amrut, Dad’s Hat, Sonoma County Rye, Dry Fly, Ransom, Hellyers Road, The New Zealand Whisky, Teeling Whiskey.

Kas šioje parodoje dar maloniai stebino ? Tai, kad parodos stenduose stovėjo ne vien tik vietinių viskio platintojų žmonės, tačiau ir viskio „žvaigždės“, kurie savose distilerijose dirba viskio ambasadoriais, ar net patys prisiliečia prie viskio gamybos. Bendravimas su tokiais žmonėmis - visuomet ypatingas ir naudingas. Niekas kitas taip gerai nepažįsta savų produktų, kaip šie žmonės. Todėl jie gali pasidalinti informacija, kurios nesurasite nei internete, nei viskio knygose ar kitoje viskinėje literatūroje.

Be abejo, daugelis šių žmonių atidavė duoklę Lenkijos parodai. Šio dviejų dienų renginio metu, atskiroje salėje vedė savų produktų viskio degustacijas, į kurias buvo galima pakliūti nusipirkus papildomą bilietą, kainuojantį nuo 120 iki 200 zlotų.

Ian Chang vedė Kavalan taivanietiškų viskių degustaciją, Jan Beckers „dirigavo“ nepriklausomo pilstytojo Douglas Laing produktų ragautuvėms. Taip pat, kartu su indiško viskio Amrut atstovu Pramod Kashyap vyko Amrut viskių degustacija, o su Ian McWilliam - Glenfarclas Master Class.

Apibendrinant  „Warsaw Whisky Fest 2014“ parodą, galima teigti, jog ji pavyko ir daugiau ar mažiau įgyvendino viskio parodoms keliamus reikalavimus. Po vienu stogu subūrė pakankamai didelį kiekį viskio gamintojų ar jų atstovų. Suteikė galimybę paragauti ne tik distilerijų klasikinių išpilstymų, tačiau ir keletą riboto leidimo versijų, bei padovanojo švietėjiškas viskio degustacijas, kurias vedė distilerijų atstovai.

 

 

Šiuo metu jau skelbiama, jog sekantis „Warsaw Whisky Fest“ vyks 2015 m. spalio 10-11 dienomis. Tad  lietuvaičius, kurie domisi viskiu, kviečiu pasižymėti šias dienas savo kalendoriuose.

Gintautas Dinda