Pokalbis su žinomu miksologu ir Nikka prekinio ženklo ambasadoriumi Stanislavu Vadrna

Stanislavas Vadrna:  Nikka savo skoniu artimesnis škotiškajam

Japoniškas viskis - sparčiai populiarėjantis ir kasdien didėjantį mėgėjų ratą buriantis gėrimas. Visgi mūsų šalyje dar yra daug viskio vartotojų, kurie nėra plačiai susipažinę su šios šalies viskiais. Šiandien publikuojame interviu su žinomu miksologu ir prekinio ženklo Nikka ambasadoriumi Stanislavu Vadrna (Stanislav Vadrna). Maskvoje vykusios parodos Whisky Live Moscow 2010 metu, Stanislavą kalbino Jurijus Begonoscevas.

-Stanislavai, pradžioje norėčiau padėkoti, už tai jog sutikote duoti interviu. Tikiuosi, šis pokalbis, mūsų regione gyvenantiems viskio mėgėjams padės geriau suprasti Nikka įmonėje gaminamus viskius, ir šiek tiek kompensuos tuos praradimus kurie atsirado, dėl planuotos tačiau neįvykusios Jūsų degustacijos viskio festivalyje Whisky Live Moscow. Pirmas klausimas kurį norėčiau užduoti Jums – kaip apibūdintumėte skirtumus tarp dviejų didžiausių Japoniško viskio gamintojų, Santory ir Nikka viskių ?

- Stanislavas Vadrna: Mano nuomone, viskis, kurį gamina Nikka įmonė, savos skoniu yra artimesnis škotiškam viskiui.Tai visų pirma paaiškinčiau viskio daryklų geografine padėtimi. Viskio daryklos Miyagikyou ir Yoichi, kurios priklauso Nikka įmonei įsikūrusios šiaurinėje Japonijos dalyje, tuo tarpu Santory – centrinėje šalies dalyje. Šiaurinės Japonijos dalies klimatas panašus į škotišką, todėl mūsų viskiai bręsta panašios sąlygomis ir yra artimesni ir skonio savybėmis. Šiauriniams Japonijos regionams yra būdinga aiškiai išreikšta metų sezonų kaita: karšta ir drėgna vasara bei ganėtinai šalta, snieginga žiema. Didelis temperatūrų svyravimas paspartina viskio brendimą, todėl Nikka pasižymi geresniu subrendimu.

-Tačiau, jei vertintume pačios Nikka daryklas, tuomet jos taip pat išsidėstę skirtinguose regionuose. Tuomet ir tarp jų turėtų būti didelis skirtums ?

- Stanislavas Vadrna: Taip ir yra. Pirmoji mūsų darykla Yoichi pastatyta 1934 metais Hokaido regione. Jinai stovi vos kilometras nuo jūros, kur vyrauja jūrinis klimatas. Viskis, kurį ši darykla gamina yra pakankamai tvirtas, primenantis Škotijos aukštumų ( Highland) viskius, galbūt aromate truputį daugiau jaučiamas medicininis-jodo atspalvis. Antroji mūsų darykla Miyagikyou pastatyta vėliau – 1969 metais. Joje gaminamas švelnesnis, minkštesnis viskis kuris būdingas Škotijos žemumoms (Lowlands).

-Drįstu spėti, kad skirtumai ne tik geografiniai ?

- Stanislavas Vadrna: Be abejo. Antroji darykla (Miyagikyou) buvo statoma taip, kad joje gaminamas viskis skirtųsi nuo pirmoje distilerijoje gaminamo viskio. Todėl, jei Yoichi distiliavino puodai turi aukštą kaklą, tai Miyagikyou jie visiškai kitokios formos ir turi Miltono apskritimą.

-Taip pat, esu girdėjęs, jog Yoichi turi dar vieną išskirtinumą: šioje darykloje išlikęs distiliavimo katilų kaitinimas atvira ugnimi, be to tai daroma anglimis.

Stanislavas Vadrna: Taip, šiandien Yoichi vienintelė pasaulyje viskio darykla, kurioje puodų kaitinimui naudojama atvira anglies liepsna. Jei kaitinimą dujomis dar galima aptikti ir daugiau viskio daryklų, tai anglimi Jūs tikrai daugiau niekur nerasite. Pavyzdžiui Škotijoje šis daug sunkaus darbo reikalaujantis procesas nebenaudojamas labai senai. Škotijoje puodų kaitinimui dažniausia naudojami karšti garai, rečiau dujos.

Yoichi distiliavimo katilai kaitinami galima pasakyti senoviniu būdu, ne todėl, kad šios daryklos įranga pasenusi ar jie nenaudoja naujesnių technologių, o todėl, kad taip kaitinamų puodų dugnas įkaista iki labai aukštos 800-1000 laipsnių temperatūros ir puode esanti misa truputį karamelizuojasi. Dėl šio proceso viskis prasiturtina papildomais kvapais ir skoniais. Tai būtų galima palyginti su maisto ruošimu, kuomet maistas truputį padeginamas, kad įgautų švelniai pikantišką aromatą.

- Išeitų, jog Nikka saugo škotiškas tradicijas vos ne labiau, nei patys škotai ? 

- Stanislavas Vadrna: Tai ne tradicijų klausimas, tiesiog yra tokio viskio poreikis. Be to jau esama kalbų, kad ir pačioje Škotijoje keletas gamintojų planuoja sugryžti prie senosios gamybos technologijos.

- Jei prakalbome apie Škotiją. Nikka įmonė salyklą gauna iš Škotijos ar gaminasi pati ?

- Stanislavas Vadrna: Šiuo metu salyklas atkeliauja iš Škotijos. Ten jis apdirbamas, aprūkomas pagal pateiktas rekomendacijas ir siunčiamas į Japoniją. Tačiau, tuo metu, kai japoniško viskio tėvu vadinamas Taketsuru pradėjo viskio gamybą, buvo kitaip. Hokaido saloje buvo auginami miežiai ir jį čia pat „aprūkydavo“ naudojant vietines durpes. Šiuo metu salyklą naudingiau vežtis iš Škotijos. Jai jau apie tai prakalbome, tai ir Škotijos viskio gamintojai salyklą perka „iš šalies“ ir liko tik keletas škotiško viskio gamintojų, kurie salyklą gaminasi patys.

- Gerai, su viskio distilerijomis mes išsiaiškinome. O kaip pas jus su viskio brandinimu ? Kokias statines naudoja Nikka ?

- Stanislavas Vadrna: Kaip ir Škotijoje, dažniausia savo viskį mes brandiname statinėse kuriose prieš tai buvo brandinamas burbonas ir cheresas. Retkarčiais mes naudojame ir naujas statines, kurios gaminamos iš japoniško ąžuolo Midzunara, kuris viskiui suteikia egzotinio sandalo medienos aromatą. Pastaruoju metu Nikka įmonės specialistai, eksperimentuoja su naujomis stipriai apdegintomis statinėmis, kurios pagamintos iš balto amerikietiško ąžuolo. Būtent tokios statinės naudojamos JAV burbono brandinimui. Viskis bręsdamas tokiose statinėse, labai greitai įgauna sodrią spalvą ir charakteringą saldų vanilės ir kokoso aromatą. Priminsiu, jog škotai ir airiai beveik visiškai nenaudoja naujų ąžuolo statinių savo viskio brandinimui.

-Štai čia mudviejų pokalbis ir prieina prie viskio išpilstymo. Galiu pasakyti, jog viskio Nikka buteliai visuomet išsiskiria savo originaliu dizainu. Papasakokite, kas Jūsų įmonėje atsakingas už šį procesą ?

 - Stanislavas Vadrna: Nikka viskio butelių dizainu užsiima visiškai kita įmonė, kurios paslaugomis mes naudojamės jau daugelį metų. Be abejo, mes visuomet stengiamės savo butelių dizainą tobulinti ir pasiūlyti kaskart kažką nauja. Pavyzdžiui mano nuomone labai pavykęs butelio Nikka All Malt dizainas. Jums jis patinka ?

-Taip. Jis labai įdomios formos, ir kas ne mažiau svarbu, labai patogus laikyti rankoje.

- Stanislavas Vadrna: Tai todėl, jog yra išlieti specialūs įdubimai pirštams ir tai labai patogu. Taip, mes visuomet daug dėmesio skiriame viskio buteliui.

-Pabaigai norėčiau pasiteirauti, kaip patys japonai mėgsta ragauti viskį ?

- Stanislavas Vadrna: Šiaip japonai viskiu mėgaujasi. Jie gali ilgą laiką sėdėti bare, laikyti taurę rankose, žiūrėti į  ją prieš šviesą ir grožėtis viskiu. Kas liečia vartojimo tai labai skiriasi ir priklauso nuo konkretaus žmogaus. Vieni viskį mėgsta su ledu, kiti stipriai atskiedę vandeniu.... Kiekvienu atveju, barmenas jums patieks viskį taip kaip Jūs pageidaujate. Aš gi manau, jog šį gėrimą ragauti reikia į jį įlašinus tik keletą lašų vandens. Taip atsiskleidžia viskio aromatas ir skonis.