Pokalbis su BenRiach pardavimų vadovu Donaldu Maclellan‘u (Donald Maclellan)

BenRiach turi platų viskių asortimentą, kuris susideda iš kelių serijų (Donald Maclellan)

BenRiach – Škotijos Speysaido regione esanti viskio darykla, gamina platų salyklinių viskių asortimentą, šiuo metu šios distilerijos viskių jau galima nusipirkti ir Lietuvoje. Šiandiena publikuojame interviu su BenRiach pardavimų vadovu Donaldu Maclellan‘u (Donald Maclellan).

-Donaldai, pokalbio pradžioje rekomenduoju Jums pristatyti BenRiach distileijos viskio asortimentą.

Donald Maclellan: -Su malonumu papasakosiu apie mūsų produkciją. Ji ganėtinai plati ir susideda iš kelių serijų. Pirmoji – vadinama „Classic Speyside“. Ji susideda iš keturių rūšių salyklinio viskio: Hart Of Speyside, BenRiach 12 YO, BenRiach 16 YO ir BenRiach 20 YO. Visi šie viskiai pasižymi Speisaido (Speyside) regiono viskiams būdingu vaisiniu, gėlių ir medaus charakteriu. Papildysiu, jog tiek mano jau paminėti, tiek visi kiti BenRiach distilerijoje gaminami viskiai nėra filtruojami šaltąja filtracija, o spalva nekoreguojama karamele.

Antroji mūsų viskių versija vadinama „Dūminis BenRiach“ (Peated BenRiach) – viskis turintis dūminį charakterį. Šią liniją atstovauja BenRiach Curiositas Peated 10 YO, BenRiach Authenticus Peated 21 YO и BenRiach Birnie Moss viskiai.

Trečioji, tai „Wood Finish“ serija. Šios serijos viskiai yra dvigubo brandinimo. Papildomą brandinimą atliekame statinėse, kuriose prieš tai buvo brandinamas koks nors vynas. Šiai dienai šią seriją sudaro septyni dvigubo brandinimo salykliniai viskiai. Pavyzdžiui, 15-metis viskis brandintas ex.chereso statinėse - BenRiach 15 YO Pedro Ximinez Sherry Finish. Be to, mes savo asortimente turime įdomių dvigubo brandinimo durpinukų.

Ankstesnieji daryklos savininkai vadovavę iki 2004 metų, didžiąją dalį viskio gamindavo kaip žaliavą maišytiems viskiams maišyti, todėl jie naudodavo įvairaus rūkymo salyklą, be to kai kurie viskiai buvo laikomi statinėse nuo kurio nors vyno. Tai riboto tiražo 12 metų dūminiai viskiai: BenRiach 12 YO Heredotus Fumosus – brandintas ex. Pedro Ximinez chereso statinėse, ar BenRiach 12 YO Importanticus Fumosus –brandintas ex. seno Tawny Porto statinėse, BenRiach 12 YO Arumaticus Fumosus – brandintas ex. tamsaus Jamaikos romo statinėse.

-Kalbėdamas apie savo produkciją pamiršote paminėti apie prabangiąją liniją, kuri jei neklystu vadinama „Super Premium“. Ar ši linija bus plėtojama ir ateityje ?

Donald Maclellan: - Taip, aš nepaminėjau BenRiach Aged 25 YO, BenRiach Aged 30 YO ir BenRiach Aged 40 YO. Visus šiuos viskius šiuo metu galima rasti rinkoje. Tačiau, mes turime ir dar senesnių spiritų, todėl galima teigti, jog mūsų asortimentas ateityje plėsis dar vyresniais viskiais nei turime šiuo metu. 

- Ar planuojate, dar kokių nors naujienų apie kurias turėtume žinoti ?

Donald Maclellan: -Šiuo metu yra ruošiami du nauji produktai. Pirmasis vadinsis The Solstice. Tai sudėtingas vaisinis/dūminis viskis. Jo amžius penkiolika metų, ir jis buvo brandinamas ex.portveino statinėse.

Antroji versija, kuri planuojama išleisti - labai įdomus viskis - BenRiach Horizons 1998 Triple-Distilled. Šis dvylikos metų viskis, buvo išdistiliuotas 1998 metais. Jo didžiausia keistenybė, jog šis viskis distiliuotas tris kartus. Triguba distiliacija šiuo metu Škotijoje yra retenybė. Tokią metodiką naudoja tik du Škotiško salyklinio viskio gamintojai tai Auchentochan ir Springbank, kuomet distiliuoja Hazelburn viskiui naudojamą spiritą. Savo rūsiuose mes dar pakankamai turime 1998 metais, tris kartus distiliuotų spiritų.

-Kada galima tikėtis šių naujienų ?

Donald Maclellan: -Labai greitai. Pirmąją partiją mes išpilstysime jau po poros savaičių. Tuomet išsiūsime specialius pasiūlymus BenRiach viskio distributoriams, kad jie galėtų užsakinėti ir išsivežioti viskį į savo šalis.

-Tai bus Limited Edition?

Donald Maclellan: -Planavome, jog trigubos distiliacijos BenRiach viskis bus riboto tiražo, tačiau pasitarus su buvusiais daryklos savininkais Chivas Brothers, kurie mums ir perdavė šio viskio atsargas, nusprendėme šio viskio kiekio neriboti.

-Ar su jais konsultavotės, todėl, jog būtent jie atliko šią distiliaciją ?

Donald Maclellan: -Taip. Triguba distiliacija mūsų įmonėje buvo atlikta tik vieną kartą. Tai įvyko 1998 metais. Tuomet tokio spirito buvo išvarytas labai didelis kiekis. Iš šio spirito buvę savininkai, retkarčiais ir nedideliais kiekiais pagamindavo viskio. O mes planuojama Horizon leisti gerokai didesniais kiekiais, ir bent kol kas planuojame kiekio neriboti. Tai išties įdomus viskis, jau vien todėl, jog Škotijos teritorijoje distiliuotas tris kartus. 

-BenRiach gaminami viskiai yra labai plačios skonio gamos. Kaip būtų galima trumpai apibūdinti BenRiach viskio stilių ?

Donald Maclellan: -Puikus klausimas. Nors mes gaminame labai platų savo viskio asortimentą, tačiau stengiamės vis vien išlaikyti BenRiach stilių. Mano nuomone 12-kos ir 16-kos metų viskiai, kuriems nėra naudotas dvigubas brandinimas, geriausia atitinka BenRiach stilių. 

-Kokia jūsų daryklos viskio ateitis? Kiek išdistiliuoto spirito bus naudojama maišyto viskio gamyboje, o kiek bus išpilstyta kaip salyklinis viskis ?

Donald Maclellan: -Kuomet distilerijai vadovavo senieji šeimininkai, 100% viso viskio buvo naudojama maišytų viskių gamybai. Nuo 2004 metų, pasikeitus šeimininkams pasikeitė ir proporcijos. Šiuo metu apie 50 % naudojama mišiniams ir apie 50 % kaip salykliniai viskiai. Mes turime keletą ir savų maišyto viskių prekinių ženklų. Retkarčiais mes juos išpilstome, tačiau dažniau parduodame kitoms antrinėms įmonėms gaminančioms maišytus viskius.

-Kokios politikos laikotės, bendraudami su nepriklausomais pilstytojais ?

Donald Maclellan: -Savuosius spiritus mes parduodame ir nepriklausomiems pilstytojams. Jie vis dar turi keletą laibai įdomių mūsų distilerijoje išdistiliuotų spiritų. Be to,  2008 metais mūsų nupirkta GlenDronach distijerija, taip pat savuosius spiritus parduota nepriklausomiems pilstytojams. Tačiau, tuo pat metu, mes užsiimame ir savo senųjų viskių atpirkimu iš maišyto viskio gamintojų. Tai susiję su tuo, jog pastaraisiais metais susidomėjimas mūsų viskiu sparčiai auga, todėl mes stengiamės susigrąžinti visko atsargas, kurias ankščiau pardavėme.

-Ar teisingai supratau, Jūs atperkate atgal savuosius viskius ?

Donald Maclellan: -Tai ką mes šiuo metu stengiamės susigrąžinti, nėra mūsų parduota produkcija. Tai žaliava, kurią ankščiau pardavė ankstesni buvę distilerijos savininkai. Viskio biznis – labai sudėtingas procesas. Jūs visuomet turite žinoti, kiek parduosite viskio. Jei tavo pardavimai kyla, tam, kad užtikrintum pastovų tiekimą, privalai savuosius viskius atsipirkti atgal. Jei pardavimai krenta, priešingai – stengiesi viską parduoti. Čia kaip azartiniuose žaidimuose, visuomet turi pasikliauti savo intuicija.

-Donaldai, aš noriu padėkoti už išsamų pasakojimą ir linkiu sėkmės jūsų BenRiach.

Donald Maclellan: -Jums taip pat ačiū, už tai, kad domitės mūsų viskiais