Aromatas

„Gėrimo aromatas“ arba tiesiog „Gėrimo kvapai“ - vienas svarbiausių ir įdomiausių gėrimo vertinimo kriterijų.

Lietuvoje dar nepakankamai dėmesio skiriama stiprių alkoholinių gėrimų aromatiniam vertinimui. Dažnai apsiribojama tik vizualinėmis (spalvos) ir skonio savybėmis. Mūsų liežuvis ir gomurys atskiria keletą gėrimo skonių: saldumą, rūgštumą, kartumą, sūrumą ir jų tarpusavio balansą. Tačiau mūsų nosis, geba identifikuoti net apie 10 000 skirtingų kvapų.

Uoslės organai nosiaryklėje identifikuoja gėrimo aromatus, todėl užuodžiant ir tik vėliau paragaujant, galima susidaryti pilnavertišką nuomonę apie ragaujamą gėrimą.

Tinkamam gėrimo aromato įvertinimui, nemažiau svarbu yra pasirinkti tinkamo dydžio ir formos taures.