Angelų dalis (Duoklė Angelams)

Gėrimui bręstant ąžuolinėse statinėse ir per medienos poras nuolat sąveikaujant su oru, dalis jo išgaruoja. Būtent šią, prarastą gėrimo dalį viskio, konjako ar kitų statinėse brandinamų gėrimų gamintojai vadina romantišku „Duoklės Angelams“ arba „Angelų dalies“ pavadinimu.

„Duoklė Angelams“ dydis tiesiogiai priklauso nuo temperatūros ir oro drėgmės. Kraštuose, kur oro temperatūra yra aukštesnė ir turi mažiau drėgmės, prarandama dalis gali siekti iki 12 – 18 proc. brandinamos statinės tūrinio kasmet.  

Didžiausia viskio darytoja Škotija arba Prancūzija, kur daromas konjakas ir kalvadosas, yra pakankamai vėsios. Yra suskaičiuota, jog šiose šalyse per metus praradimai vidutiniškai sudaro apie 2 proc. ąžuolinėse statinėse brandinamų gėrimų tūrio.

Išgaruojantieji  gėrimai išgarina ir dalį lėšų. Konjako gamintojai yra suskaičiavę, kad kasmet gobšūs angelai „pasiima“ apie 22 mln. butelių konjako ir tai yra dvigubai daugiau, nei šio gėrimo eksportuojama į Didžiąją Britaniją per vienerius metus.