Springbank

Ne be reikalo, nors truputį viskiu besidomintis žmogus su didžiule pagarba kalba apie Springbank viskio distileriją, o joje daromus viskius, dažnai vadina vienais geriausių škotiškų salyklinių viskių. 

SPRINGBANK
Regionas: Škotija Kambeltaunas (Cambeltown)
Įkūrimo data: 1828 metai
Distiliavimo įranga: 1 misos distiliavimo aparatas, 2 spirito distiliavimo apartai
Gamybos apimtys per metus: 750,000 litrų
Vandens šaltinis: Crosshill Loch

Ne be reikalo, nors truputį viskiu besidomintis žmogus su didžiule pagarba kalba apie Springbank viskio distileriją, o joje daromus viskius, labai dažnai vadina vienais geriausių škotiškų salyklinių viskių.  Šį Škotijos viskio gamintoją viskio ekspertai dažnai priskiria - jei ne tarp penkių, tai tikrai tarp dešimties geriausių pasaulio viskio daryklų.

Springbank - tik viena iš trijų, šiuo metu Škotijos Kambeltauno (Cambeltown) regione viskį darančių distilerijų, nors dar XX a. pradžioje šiame regione jų veikė apie trisdešimt. Pagal išlikusias Kambeltauno miesto archyvines knygas galima atsekti, kad Arčibaldas Mičelas (Archibald Mitchell) dar 1800 metais kreipėsi pas kalvius dėl distiliavimo katilo pirkimo, tačiau nėra jokių duomenų, kad būtų kreiptasi į vyriausybę dėl licenzijos viskiui daryti gavimo. Nenuostabu, nes Mičelai buvo viena iš keleto Kambeltauno miesto šeimų, kurios iš kartos į kartą užsiėmė viskio darymu ir buvo geriausiai žinomi kaip nelegalaus viskio gamintojai šiame regione. Visgi 1828 metais Archibald‘as Mitchell‘as gavo licenziją gaminti viskį, taip legalizuodamas savo įmonę, kuri dar iki šių dienų ir priklauso jo šeimai.

Springbank galima vadinti viena tradiciškiausių bei daugiausiai rankų darbo gamybos procese reikalaujančių viskio varyklų Škotijoje. Panašių viskio daryklų likę nedaug, todėl į jas viskio gerbėjai žvelgia su didžiule pagarba.

Springbank darykloje per metus pagamina tik apie 750 000 litrų viskio spirito, todėl galima kruopščiai kontroliuoti visus gamybos etapus, dėl ko pasiekiama aukščiausia gėrimo kokybė. Jos darbuotojai, kaip ir šimtą metų atgal, patys rankiniu būdu kasa ir džiovina durpes, reikalingas salyklo džiovinimui ir patys užsiaugina bei daigina miežius. Be to, Springbank viskį brandina ir pilsto gamybos vietoje, tai reiškia, kad jis iki „komercinio“ stiprumo skiedžiamas vandeniu, kurį naudojo viso gamybos proceso metu. Tuo pasigirti gali tik jie ir dar dveji Škotijos gamintojai.

Šioje darykloje laikomasi ir daugiau senųjų tradicijų, kurias ankščiau naudodavo daugelis viskio gamintojų. Oficialaus išpilstymo viskis yra šiek tiek aukštesnės nei įprasta alkoholio koncentracijos ir sudaro 46 proc. alkoholio stiprumo. Taip pat, čia daromi viskiai niekada nebuvo ir nėra filtruojami šaltąja filtracija, o spalva nekoreguojama karamele, taip išlaikant natūralią spalvą, kvapą ir skonį.

Springbank yra vienintelė Škotijos viskio darykla, kuri naudodama tą pačią varykloje sumontuotą įrangą, sugeba gaminanti tris skirtingo stiliaus ir pavadinimo viskius.    

SPRINGBANK gaminamas iš vidutinio „rūkymo“ salyklo, spiritą distiliuojant tris kartus. Nors patys gamintojai tokią disrtiliaciją įvardija kaip „du su puse karto“. Pirmoji ir antroji distiliacija įvyksta įprastai, kuomet išdistiliuotas viskio spiritas neskirstomas į frakcijas ir tik spiritas išdistiliuotas trečiame katile atskiriamas į tris frakcijas, iš kurių tik vidurinė (širdis) keliauja į ąžuolines statines brandinimui.

LONGROW. Pirmą kartą, kaip eksperimentinis viskis pagamintas tik 1973 metais. Darant šį viskį buvo mėginama žemyninėje Škotijos teritorijoje pagaminti Islay salai būdingą, stipriai rūkyto skonio ir aromato viskį. Longrow  – du kartus distiliuotas, stipriai „durpinis“ ( turintis apie 55 ppm ) buvo toks populiarus, jog nuo 1992 metų pradėtas gaminti reguliariai. Šiandien, maždaug vieną mėnesį metuose, Springbank viskio darykloje distiliuojamas spiritas yra vadinamas Longrow – vienos iš senųjų Kambeltauno viskio daryklų vardu.

HAZELBURN. 1997 metais Springbank distilerijoje buvo išdistiliuotas viskio spiritas, kurio gamybos procese buvo naudota triguba distiliacija ir visiškai durpėmis nerūkytas salyklas. Šios partijos viskis, 2005 metais buvo išpilstytas į butelius (8 metus brandintas) ir pasižymėjo jis labai švelniu, airiškiems viskiams būdingu aromatu ir skoniu. Gėrimui suteiktas Hazelburn pavadinimas, taip pagerbiant ankščiau šiame regione veikusią distileriją, kurios keletas senųjų pastatų yra išlikę iki šių dienų.