Midleton

Midleton – ypatinga vieta Airijoje, kur jau beveik 200 metų yra meistriškai daromas viskis. O daug kur pamiršta varinių distiliavimo puodų (pot still) tradicija, čia vis dar gyvuoja. Kiekvienas Midleton daryklos viskio butelis, pažymėtas žodžiais single pot still turi išskirtines, tik  šiai distilerijai būdingas ypatybes.

Nuo aplink daryklą esančių miežių laukų, iki šalia tekančios Dungourney upės nešamo, it krištolas skaidraus vandens ir iki daugybės kartų vietinių žmonių, kurie visi kartu formuoja Midleton viskį. Išdidi tradicija distiliuoti čia šiandieną yra gyvesnė, nei kada nors anksčiau.

Senoji Midleton distilerija

Midleton daryklos istorija siekia 1796-uosius, kuomet buvo pastatyti pagrindiniai jos pastatai ir įrengtas vandens ratas. Pirmuosius keletą savo gyvavimo metų, ten buvo vilnos malūnas, tačiau netrukus visi pastatai buvo parduoti britų valdžiai, kuri juos pavertė kareivinėmis per Napoleono Karus 1803-1815-aisiais. Karams pasibaigus ir kariuomenei išvykus, sklypą nupirko James Murphy, kuris ir pradėjo Midleton‘e daryti viskį. Pirmieji spirito lašai iš daryklos distiliavimo puodų ištekėjo 1825-aisiais.

Distilerijos vieta buvo tobula. Aplink esančio rytų Cork‘o turtingame dirvožemyje buvo užauginama gausybė kokybiškų miežių, o reikiamą vandens kiekį daryklą gaudavo iš šalia tekančios Dungourney upės. Be to, apylinkėje yra daugybė požeminių vandens urvų, kuriuose tekantis šaltas vanduo puikiai pasitarnaudavo distiliavimo puodų kondensatoriuose.

Lokacija ženkliai prisidėjo prie distilerijos sėkmės. Iš netoliese esančios Ballinacurra įlankos baržomis Midleton daryklos produkciją buvo galima lengvai nugabenti į tolėliau esančius Airijos uostus, o iš ten po visą pasaulį.

Verslas daryklai sekėsi puikiai, todėl pakankamai greit, jos plotas išsiplėtė iki 8 hektarų. Senojoje Midleton distilerijoje distiliuojama buvo 150 metų ir 1975-aisiais už 140 metrų nuo jos, buvo atidaryta nauja darykla.

Midleton šiandien

Šiandieninė Midleton darykla yra intriguojanti studija, galinti distiliuoti daug skirtingų distiliatų. Ji geba ne tik kopijuoti kadaise gyvavusias Bow Street, John‘s Lane ar Old Midleton distilerijas, bet ir laikytis savo 1970-aisiais pradėtos inovacijos filosofijos. Unikalaus airiškojo single pot still viskio kategorijos stiprinimas yra didžiausias šių dienų prioritetas, tačiau airiškus salyklinius ir airiškus grūdinius viskius darykla vysto taip pat.

Mąstant apie Midleton trigubos distiliacijos procesą, apie kompleksišką kupažavimo politiką, apie tarp industrijos lyderių esančią medienos vadybos programą ir apie nuolat didėjančią viskio brandinimo patirtį, supranti, jog anoks čia stebuklas, kad distilerija sugeba daryti tokią galybę įdomių viskių, kurių kiekvienas turi tik jam būdingas savybes. Kuklumą atidėjus į šalį, galima būtų pareikšti, jog Midleton šiuo metu yra viena nuostabiausių viskio distilerijų pasaulyje.