Mackmyra

Šiuolaikinė Švedijos viskio distilerija, kurios sėkmės istorija, gali būti puikus pavyzdys visiems, svajojantiems apie savo viskio daryklą. 

MACKMYRA
Regionas: Švedija.
Įkūrimo data: 1998 metai.
Distiliavimo įranga: 1 misos distiliavimo aparatas, 1 spirito distiliavimo aparatas.
Gamybos apimtys per metus: 300,000 litrų.

Mackmyra – šiuolaikinė Švedijos distilerija, kurios sėkmės istorija, gali būti puikiu pavyzdžiu visiems ,svajojantiems apie savo viskio daryklą.

Mackmyra viskio daryklos istorija prasidėjo 1998 metų kovą, kuomet aštuoni draugai, Stokholmo Technologijos Universiteto vienos grupės studentai, išsiruošė į kasmetinę savo kelionę – slidinėjimą į kalnus. Pagal ankstesnėse kelionėse susiklosčiusią tradiciją, kiekvienas keliauninkas su savimi pasiimdavo po pora butelių viskio, kuriuos po slidinėjimo dienos vakarais ragaudavo. Vieno vakarinio pasisėdėjimo metu, vienas jų iškėlė klausimą: kodėl šis gėrimas negaminamas gimtinėje - Švedijoje?

Kalnuose užvirusi diskusija nebuvo pamiršta ir grįžus. Vienas slidininkas prisiminė savo gimtuosius kraštus, nutolusius apie dvi valandas kelio automobiliu į šiaurę nuo Švedijos sostinės Stokholmo - miestelį Mackmyra. Mackmyra yra gražus, tylus, nedidelis, vos dvidešimt namų turintis kaimelis - puiki vieta tokio viskio daryklai. Taip pat nebuvo pamiršti ir netoliese esantys karo laikų geležės rūdos kasyklų bunkeriai. Jie yra apie 50 metrų po žeme, todėl juose visus metų laikus išlieka vienoda, apie 12 laipsnių temperatūra. Tai tobulai tiko viskio brandinimui.  

Vaikinai viskio gamyboje neturėjo jokios patirties, todėl aplankę keletą Škotijos viskio distilerijų suprato, kad gėrimo gamyba yra visur panaši, o viskio išskirtinumą lemia tik niuansai, susiję su distilerijos geografine padėtimi, naudojamomis žaliavomis ir gamybos tradicijomis. 

Vis tik Švedijos viskio entuziastai „nepuolė stačia galva“ į didelio masto viskio verslą. Ieškodami savo viskio gamybos kelio bei norėdami įsitikinti, kad ir Švedijos sąlygomis galima pagaminti puikų salyklinį viskį, jie nuo 1999 metų gruodžio 18 dienos viskio spiritą distiliavo nedidelėmis – bandomosiomis partijomis. Tuo metu daryklos pastatuose buvo sumontuoti ir naudojami labai maži įrenginiai, o ši eksperimentinė darykla vadinta – Pilot Distillery. Varinis distiliavimo katilas buvo sumontuotas vos 100 litrų, o viskio brandinimui naudotas ąžuolines statines jie sumažindavo net iki 30 litrų. Pradžioje statinių perdirbimas į mažesnes buvo naudojamas daugiau dėl praktinės naudos, nei iš išskaičiavimo. Nedidelėmis partijomis ir kiekiais išdistiliuotos viskio spirito partijos, negalėdavo būti brandinamos didelėse statinėse, nes joms tiesiog nepakakdavo spirito pripildyti pilnoms. Be to, mažos statinės užimdavo mažiau vietos, todėl "pionieriai" galėjo brandinti daugiau naujo viskio mėginių. Šių ieškojimų metu, švedai labai greitai suprato, kad mažos statinės taip pat reiškė ir greitesnį viskio brendimą, todėl 30 litrų statinių naudojimą nuspręsta pasilikti kaip Mackmyros išskirtinumą.

Kurį laiką buvo eksperimentuojama ne tik su statinių tūriu, bet ir su įvairiomis miežių rūšimis, salyklo  rūkymo intensyvumu, mielių veislėmis ir fermentacijos trukme. Salyklo rūkymui buvo naudojama ne tik durpės, bet ir kadagio bei eglės šakos. Didelis dėmesys buvo skiriamas ir distiliavimo frakcijų dydžiui. Šių ieškojimų metu buvo pagaminta apie 160 skirtingų receptų, kurio bendras kiekis sudarė apie 3000 litrų viskio spirito. Dalį jų vis dar galima surasti Mackmyra brandinimo rūsiuose.

Šiuo metu viskio gamyba darykloje vykdoma beveik kasdien, pradedant 6-7 valandą ryte ir užbaigiant apie 4-5 vakaro, todėl pagaminama apie 300 000 litrų spirito per metus.

Mackmyra jauno viskio spirito aromatas labai panašus į Italijoje gaminamos grapos spiritą: vaisiškas ir elegantiškas, galima sakyti, visiškai nepanašus į Škotijoje gaunamo viskio spirito kvapą. Išdistiliuotas spiritas supilamas į mažytes 30 litrų statines ( tai yra vienas išskirtinių Mackmyra bruožų ), jose brandinimas vyksta gerokai greičiau, nei įprastose viskio gamyboje naudojamose statinėse.  Todėl po minimalios viskiui brandinti privalomos trijų metų trukmės, šis gėrimas pasižymi tirštesniu skoniu ir tamsesne spalva.

Šiuo metu, didžioji dalis Mackmyra viskio brandinama trijų tipų ąžuolinėse statinėse, kurių talpa varijuoja nuo 30 iki 100 litrų, tačiau yra ir mažesnių, vos 2 litrų tūrio. 

Švedai statinėms netaupo! Jie dideles statines perrenka į sau tinkančias. Pavyzdžiui, iš vienos amerikietiškos 200 litrų ex.burbono statinės, jie pagamina tik vieną 30 litrų „mažylę“, o ir brangiąsias ex.chereso jie taip pat sumažina.

Trečias medienos tipas, naudojamas mini statinių gamyboje – švediškas ąžuolas. Kadangi naujos, iš vidaus apdegintos statinės iš karto užpilamos viskio spiritu ( amerikietiškame ir ispaniškame prieš tai buvo brandinti kiti gėrimai ), švediško ąžuolo  viskio skonis sodriausias.

1998 metais užgimusi idėja, 2002 metais pradėjo rutuliotis į rimtą verslą, todėl buvo nuspręsta gerokai patobulinti ir išplėsti distilerijos įrangą. Tais metais sumontuoti nauji, didesni, Škotijoje pagaminti distiliavimo puodai. Šie darbai pareikalavo didesnių kaip 35 mln. švediškų kronų (maždaug 3.4 mln. USD) investicijų. Čia švedai vėl sužibėjo. Būdami sėkmingais gamybininkais, jie pademonstravo ir puikius vadybos bei marketingo triukus. Kartu su savo turimu apyvartiniu kapitalu, Mackmyra labai išmaniai pritraukė ir privačių investuotojų bei Švedijos ūkininkų lėšas.

Švedų idėja buvo labai paprasta. Mackmyra, būdama jauna darykla, neturinti nei savo istorijos, nei, galima sakyti, tikro viskio, negalėjo konkuruoti lėšų pritraukimu taip, kaip tai galėtų daryti ilgametes tradicijas turinti distilerija. Mackmyra investuotojus pritraukė suasmenindami  pasiūlymą jiems. Jie pasiūlė įsigyti asmeninę statinę viskio ir tapti viskio gamybos proceso dalimi. Tokia asmeninė pasirinkimo laisvė tapo galima, kuomet Mackmyra priešingai nei Škotijos viskio daryklos, nusprendė naudoti ne 200 - 250 litrų, o nedideles - 30 litrų statines. Pasirinkimui buvo pasiūlyta šešių skirtingų stilių ( trijų tipų medienos statinės ir dviejų tipų: Elegant arba Peated viskio spiritai ) viskiai.

Į tokį pasiūlymą atsiliepė per 3800 viskio mėgėjų, kurie sutiko avansu sumokėti nuo 10 iki 27 tūkstančių kronų už vieną statinaitę viskio. Prie jų įsigytos statinės buvo pritvirtinta lentelė su naujojo savininko vardu ir statinės duomenimis. Pirkdamas statinę, investuotojas gaudavo galimybę, bet kuriuo metų laiku atvykti į Mackmyr'os brandinimo tunelius ją aplankyti ir paragauti besibrandinančio viskio joje.   

Šiuo metu Mackmyra jau yra žinoma ne tik Švedijoje, bet ir visame pasaulyje, o jų gaminamų viskių asortimentas nuolat plečiasi. 

Lietuvos viskio mėgėjai Mackmyra viskių gali paragauti taip pat. Jais Lietuvoje prekiauja keletas restoranų ir specializuotų gėrimų krautuvėlių.