Hanyu

Regionas: Japonija/Honshu
Šiuo metu nebedirba. Viskį darė 1980-2000 m.

HANYU šiuo metu viskio nebegamina, o distiliavimo įranga jau išmontuota. Tik 2000 metais uždarius HANYU distileriją, viskio žinovai suprato, ką bus praradę. Senosios distilerijos salyklinio viskio atsargos pradėjo sparčiai sekti, todėl šios Japonijos distilerijos viskis su kiekviena diena tampa retesniu ir neišvengiamai brangesniu. Seni HANYU viskiai tampa retenybėmis, kurių nusipirkti įprastose viskio krautuvėse pasidarė nebeįmanoma, todėl viskio žinovai ir kolekcininkai dėl tokių butelių yra priversti „kautis“ pasauliniuose viskio aukcionuose.

HANYU viskio varykla buvo įsikūrusi to paties pavadinimo miestelyje ant Tone upės krantų. Kadaise ši upė buvo svarbi Hanyu miesto išgyvenimo ir vystymosi arterija. Jos pagalba buvo kontroliuojamas vandens srauto ir potvynių lygis mieste. Taip pat, ji buvo pagrindinis prekybinių laivų kelias. 

Šios distilerijos istorijos šaknų reikia ieškoti Akuto šeimoje, kuri dar nuo 1626 metų Chichibu mieste buvo žinoma ir gerbiama sakė gamintoja. Devynioliktos kartos atstovas Isouji Akuto, į šiaurės vakarus nuo Tokyo, Hanyu mieste pastatė spirito varyklą. Statybos vyko antrojo pasaulinio karo metu, o licencija gaminti alkoholį buvo gauta 1946 metais.

1980 metais buvo sumontuoti du škotiško stiliaus distiliavimo indai ir pradėti rimti bandymai gaminti salyklinį viskį.

Kad pasiektų HANYU salyklinio viskio kokybės tobulybę, visą distilerijos gyvavimo laikotarpį, šioje distilerijoje viskis buvo daromas laikantis aukščiausių ano meto gamybos reikalavimų. Viskio gamyboje buvo naudojama tik garsioji Golden Promise miežių rūšis, spiritas distiliuotas mažomis partijomis, o viskis brandinamas tik geriausiose ispaniško chereso arba amerikietiško burbono statinėse.

Visi šie bekompromisiniai kokybės laikymosi principai HANYU salyklinius viskius pavertė unikaliais. Atrodė, kad aukšti kokybės reikalavimai distilerijai turi atnešti šlovę, tačiau likimo ironija sėkmės istoriją pasuko priešinga kryptimi. HANYU atkaklumas laikytis sau iškeltų aukščiausių kokybės reikalavimų prasilenkė su verslo logika. Tų laikų viskio rinka nebuvo pasiruošusi priimti aukščiausios kokybės japoniško salyklinio viskio, todėl šios distilerijos veikla buvo komerciškai nuostolinga. Dėl ko, 2000 metais HANYU viskio daryklos veikla buvo sustabdyta, o 2004 metais distiliavimo įrangos išmontuota.

Šiuo metu, visos likusios ir kasdien senkančios HANYU viskio atsargos priklauso Venture Whisky įmonei, kurios įkūrėjas, šeimos palikuonis Ichiro Akuto. Šios įmonės dėka, kasmet išpistoma ir į prekybą išleidžiama vos keletas statinių viskio, todėl HANYU viskiai oficialioje prekyboje nepasirodo.