GlenDronach

GLENDRONACH

Regionas: Škotijos Aukštumos (Highland)
Įkūrimo data: 1826 metai
Distiliavimo įranga: 2 misos distiliavimo aparatai,  2 spirito distiliavimo aparatai
Gamybos apimtys per metus: 1,300,000 litrų
Vandens šaltinis: Privatus šaltinis ir Dronach Burn
Savininkas: BenRiach Distillery Company

Jau ilgiau kaip 200 metų, kalnuotoje Škotijos dalyje, kuriamas ypatingas salyklinis viskis, kuriame dominuoja stipriai išreikštas ispaniškam chereso vynui būdingas aromatas ir skonis.

Charizmatiškas ir energija trykštantis žmogus James Allardice 1826 metais įkūrė viskio daryklą. Pirmieji salyklinio viskio lašai buvo išvaryti distilerijoje, kuri buvo žinoma Guid GlenDronach vardu. Šiandien distilerija vadinama naujuoju GlenDronach vardu, tačiau čia gaminamų salyklinių viskių išskirtinumas pasiekiamas naudojant seną ir laiko patikrintą technologiją, kurią įdiegė daryklos įkūrėjas.

GlenDronach laikrodis

1826 metais James Allardice pastatė viskio daryklą, tačiau dešimtmečiu vėliau darykloje kilęs gaisras ją beveik visiškai sunaikino. Netrukus distilerija buvo atstatyta.

1881 metais po James Allardice mirties, GlenDronach įsigijo Walter'is Scott‘as. Jis tuo metu dirbo Teaninich distilerijoje. Tais pačiais metais naujasis savininkas viskio daryklą atnaujino ir išplėtė.

1920 metais už 9000 svarų distileriją nuperka ir jos vadovavimą perima Charles'as Grant‘as - William'o Grant‘o, įkūrusio vieną žinomiausių škotiško viskio daryklų Glenfiddich sūnus.

1960 metais nuosavybės teisės į GlenDronach distileriją parduodamos William Teachers & Sons įmonei. Sprendimas nebuvo netikėtas, nes tuo metu maišyto viskio Teachers sudėtyje buvo didelė GlenDronach salyklinio viskio dalis. Kiek vėliau William Teachers & Sons įmonė įsilieja į Allied Distillers alkoholio gamintojų grupę.   

1966 metais sumontuojama nauja distiliavimo katilų pora. Šiuo metu GlenDronach turi keturis distiliavo katilus. 

1996 metais viskio gamyba stabdoma o GlenDronach distilerija uždaroma.

2002 metais gamyba atnaujinama.

2005 metais Allied Distillers distileriją parduoda naujiems savininkams Chivas Brothers. Po sandorio, naujieji savininkai nusprendžia modernizuoti distiliavimo katilų kaitinimo elementus. Atsisakoma tiesioginių anglimi kūrenamų distiliatorių ir vietoj jų sumontuojama garų ritėmis šildomi katilai. Po šio patobulinimo Škotijoje nebeliko distilerijų kurios naudotų tiesiogine akmens anglies kaitra šildomus distiliatorius. Šiuo metu, ši senoji praktika vis dar tęsiama Japoniškoje Yoichi distilerijoje.

2008 rugpjūčio 27 d. įvyko paskutinis savininkų pasikeitimo sandoris. Šią dieną buvo patvirtinta, kad BenRiach Distillery įmonė vadovaujama Billy Walker iš Chivas Brothers kompanijos įsigijo GlenDronach viskio daryklą.

Šių dienų GlenDronach

Distilerija ir toliau kruopščiai saugo viskio gamybos tradicijas ir pačių nusistatytus aukščiausius kokybės standartus, todėl visus gamybos etapus atlieka naudodami tradicinius laiko patikrintus metodus. Šiuo metu GlenDronach daryklai priklauso ir salinimo ant grindų patalpa. Joje paruošiama apie 15 procentų GlenDronach gamybai reikalingo salyklo.

Miežiai auginami įmonei priklausančiuose ūkiuose, esančiuose kaimuose aplink distileriją.

Misos fermentacijai naudojamos medinės talpyklos.

Brandinimo sandėliai, kaip ir dera aukščiausio rango gamintojui, pastatyti iš storų akmens sienų ir turi plūktines grindis. Tradiciniuose sandėliuose vasarą ir žiemą yra nedideli temperatūros ir drėgmės svyravimai, kurie yra gyvybiškai svarbūs kokybiškam viskio brendimui.

1826 metais, kuomet buvo pastatyta ši viskio darykla, dauguma škotiško viskio gamintojų savąjį viskį brandindavo statinėse, kuriose prieš tai buvo brandinamas chereso vynas iš Ispanijos. Tačiau metams bėgant, šių statinių kaina ženkliai kilo. Ex.chereso statinių įsigijimas tapdavo kas kart sudėtingesnis, tad didelė dalis škotiško viskio pradėta brandinti gerokai pigesnėse ir lengviau prieinamose amerikietiškose statinėse.

Šiandien toks viskio brandinimas yra prabanga. Galbūt todėl, Škotijoje liko vos keli salyklinio viskio gamintojai, kurie visą savo distilerijoje padaromą viskį brandina nors ir brangesnėse, tačiau išskirtinai tik europinio ąžuolo statinėse. Vienas jų – GlenDronach.

Šio viskio nėra sudėtinga rasti ir Lietuvoje esančiuose baruose ar specializuotose alkoholio krautuvėlėse, todėl viskio mėgėjams vertinantiems saldaus ir sodraus aromato ir skonio viskius, labai rekomenduojama paragauti ir GlenDronach.