Compass Box

Compass Box Whisky Company – pakankamai jauna, didiesiems pasaulio alkoholio koncernams nepriklausanti įmonė. Ji yra puikus pavyzdys, įrodantis, jog  neprivalu turėti šimtametę viskio gamybos istoriją, kad turėtum pasisekimą viskio darymo versle ir būtum mėgiamas bei aukštai vertinamas viskio vartotojų. 

Ši neprikausoma ir nedidelė įmonė įregistruota 2000 metais Londone. Jos sumanytojas ir įkūrėjas amerikietis John Glaser iki tol dirbo marketingo vadovu didžiausiame pasaulio alkoholio koncerne Diageo ir buvo atsakingas už populiaraus, įmonei priklausančio prekinio ženklo Johnnie Walker vystimą. Tačiau, po dešimties metų darbo Diageo įmonėje, paliko aukštas marketingo vadovo pareigas tam, kad įkurtų savo įmonę, kuri užsiimtų aukštos kokybės škotiško viskio gamyba.

Jau po pirmųjų poros metų eksperimentavimo, rinką pasiekė pirmasis John Glaser ir jo naujosios įmonės sukurtas viskis. Vėliau sekė visa eilė įdomių ir nedidelėmis partijomis išleistų viskių, tapusių labai paklausiais konservatyvioje ir nusistovėjusioje škotiško viskio rinkoje.

Be abejo, Compass Box finansinę  sėkmę  paspartino ne tik įdomūs viskiai, tačiau ir teisingi marketingo sprendimai, bei ilgametė įmonės įkūrėjo darbo patirtis, kurią sukaupė dirbdamas pasaulyje lyderiaujančiame alkoholio koncerne.

John Glaser ir Compass Box dažnai pavadinami „viskio menininkais“. Šiuo metu jie neturi nuosavos viskio daryklos, kur distiliuotų ir brandintų viskio spiritą, todėl savo „menus“ kuria tarpusavyje maišydami įvairių Škotijos daryklų viskius. Pasirinkti žaliavos tiekėjus, John‘ui padeda pažintys, atsiradusios per ilgus metus dirbant viskio industrijoje. Šiuo metu, tarp Compass Box žaliavos tiekėjų patikimi ir laiko bei vartotojų patikrinti salyklinių ir grūdinių viskių darytojai: Caol Ila, Laphroaig, Clynelish, Glen Elgin, Linkwood, Teaninich, Cameronbridge ir kiti.

Visų Compass Box viskių charakteriai formuojami kruopščiai atsirenkant nedidelėmis partijomis gaminamą viskį, kuris vėliau, tobulinant gėrimų aromato ir skonio savybes, papildomai brandinami ąžuolinėse statinėse. Jas John Glaser  naudoja tiek visiškai naujas, tiek jau kartą panaudotas burbono ar vyno gamyboje. Brandinamų viskių amžius gali siekti nuo pakankamai jaunų iki daugiau kaip keturiasdešimt metų statinėse praleidusių viskių, tačiau amžius butelių etiketėse nenurodomas.

Kaip ir dera rimto „boutique“ viskio darytojams, siekiant išsaugoti intensyvesnius gėrimo aromatus ir natūralią spalvą, Compass Box nuo pat savo veiklos pradžios nusprendė savo produktams nenaudoti šaltosios filtracijos ir spalvos nekoreguoti karamele.

Patrauklus butelių ir įpakavimų dizainas, bei intriguojantys pavadinimai išskiria Compass Box produktus iš didelės masės škotiškų viskių, bei neleidžia buteliams ilgai užsigulėti specializuotų gėrimų krautuvėlių lentynose. Ne vien įpakavimu įdomūs šie viskiai. Lengvai suprantamas viskio stilius, sodrus ir turtingas aromatas, švelniai saldus  skonis, greitai pavergė didelį viskio vartotojų būrį.

Nors šiuo metu Compass Box vadinama nedidelėmis partijomis maišomų autorinių viskių „boutique“ įmone, tačiau jos daromų produktų galima nusipirkti ir Lietuvoje. Mes esame Compass Box viskių globėjai. Todėl, jeigu Jus domina šios įmonės „kuriami menai“ ar turite papildomų klausimų apie juos, domina vietos, kuriose galite paragauti ar nusipirkti Oak Cross, Peat Monster, Spice Tree, Hedonism, Flaming Heart, Great King Street ir kitų, prašome susisiekti su mumis.

Informacijos apie Compass Box viskius galite surasti ir mūsų svetainės "Katalogas" skiltyje - ČIA