Chichibu

CHICHIBU

Regionas: Japonija. Saitama.
Įkūrimo data: 2008 metai
Savininkas: Venture Whisky

Dėl švaraus oro, gausybės tyro vandens ir kimato panašaus į Škotiją, Japonija dažnai vadinama viena tinkamiausių vietų viskiui gaminti. Nors šios šalies viskio istorija dar nesiekia nė šimtmečio, tačiau šalies viskio gamintojai jau yra įvertinti gausybe pasaulinių apdovanojimų ir  jau dabar yra stovi "petis petin" su didžiausiomis, nevieną amžių viskį darančiomis šalimis. Neturėtų stebinti, jog pasaulinis Japonijos viskio gamintojų įvertinimas paskatino ankstesnių distiliuotojų plėtrą ar naujų atsiradimą.

Chichibu yra viena naujausių distilerijų šalyje ir pirmoji pastatyta nuo 1970 metų. Idėją pastatyti naują viskio distileriją subrandino Ichiro Akuto, kuris seka savo senelio, praeityje žinomo Japonijos viskio gamintojo, 1946 metais pastačiusio Hanyu distileriją, pėdomis. 2000 metais Hanyu distilerija jau nustojo gaminti viskį ir šiuo metu yra išmontuota, tačiau sandėlyje vis dar turi viskio atsargų, kuriomis šiuo metu disponuoja buvusio savininko anūkas.   

2007 metais Saitama prefektūroje, pusė valandos kelio nuo Chichibu miesto centro, šalimais Hanyu distilerijos, buvo pradėtos naujos viskio distilerijos statybos. Distilerijai buvo suteiktas Chichibu vietovės vardas, o statybų pradžia buvo palaiminta vietos šventiko.

100 kilometrų šiaurės vakarų kryptimi nuo Tokyo nutolusioje vietovė yra karšta ir lietinga vasarą, tačiau pakankamai šalta ir žvarbi žiemą. Šaltuoju metų periodu termometro stulpelis naktimis ir anksti ryte dažnai būna nukritęs žemiau nulio. Tokie ekstremalūs temperatūros svyravimai labai įtakoja viskio brendimą ir ąžuolo medienos „skverbimąsi" į viskį, todėl kaip akcentuoja patys gamintojai, Chichibu viskiai per pakankamai trumpą laiką įgauna vaisišką charakterį, bei jų skonis ir aromatas tampa koncentruoti.

Nors Chichibu distilerija yra labai nedidelė savo apimtimi, tačiau turi dideles ateities svajones ir ambicijas. Distilerijos personalas kiekvienais metais keliauja į Didžiąją Britaniją, kur studijuoja viskio gamybos meną. Sukauptos žinios labai praverčia kontroliuoti visus viskio gamybos etapus, taip pat ir salinant, o vėliau naudojant viskio gamyboje šalia distilerijos užauginamus miežius. Šioje distilerijoje viskis daromas pritaikant Škotijos viskio gamintojų patirtį, tačiau tuo pat metu, diena iš dienos, Chichibu meistrai daug eksperimentuoja ieškodami ir kurdami savąjį viskio skonio ir aromato charakterį, kuris būtų būdingas tik Chichibu distilerijai. 

Dabartiniai distilerijos gamybos pajėgumai yra labai riboti. Joje sumontuota nedidelis salyklo malūnas (mill), salinimo talpykla (mash tun), keletas misos fermentavimo talpyklų (washbacks) pagamintų iš japoniško ąžolo Mizunara medienos ir vos pora nedidelės tapos distiliavimo puodų (pot still), pagamintų Škotijos Forsyths Ltd įmonėje.

Chichibu distilerijos savininkas yra Venture Whisky įmonė kurios įkūrėjas Ichiro Akuto. Šiai Japonijos įmonei taip pat priklauso praeityje labai garsių Japonijos viskio distilerijų Hanyu, Kawasaki ir Karuizawa viskių atsagos, todėl šiuo metu Duoklei Angelams bendradarbiaujant su minėta įmone, turime didelę tikimybę Lietuvoje išvysti ir nors keletą butelių viskio iš šių, istorinių Japonijos viskio distilerijų.