Bunnahabhain

BUNNAHABHAIN
Regionas: Škotija Ailos sala (Islay).
Įkūrimo data: 1881 metai.
Distiliavimo įranga: 2 misos distiliavimo aparatai, 2 spirito distiliavimo aparatai.
Gamybos apimtys per metus: 2,500,000 litrų.
Vandens šaltinis: Margadale upė.
Savininkas: Distell Group.

Sudėtingai rašomą ir dar sunkiau ištariamą pavadinimą ši viskio darykla paveldėjo iš Škotų gėlų kalbos, o išvertus jį į lietuvių kalbą, gautume „upės žiotys“ reikšmę. Retas, kuris iš pirmo karto sugeba taisyklingai ištarti šį pavadinimą, todėl Bunnahabhain gamintojas galinėje savo viskių butelio etiketėse nurodė teisingo tarimo transkripciją (tariasi „ba-na-ha-ven“).

Viskio vartotojų „rojumi žemėje“ vadinama Škotijos Ailos (Islay) sala savo plotu užima apie 600 kv. kilometrų. Tačiau čia gyvena apie 3000 gyventojų ir yra įsikūrusios net aštuonios pasauliniu mastu gerbiamos ir vertinamos škotiško viskio daryklos. Būtent Ailoje gimsta salykliniai viskiai pasižymintys lengvai atpažįstamu stipriu dūminiu ir medicininiu skoniu ir aromatu ir būtent ši sala, viskio geografijoje yra išskiriama į atskirą Škotijos viskio gamybos regioną. Ailos salos įlankoje, kur upė Margadale įteka į siaurą kanalą skiriantį dvi nuostabaus grožio ir turtingas istorijas turinčias Škotijos salas Jura ir Islay, jau ilgiau kaip amžių stovi salyklinio viskio darykla Bunnahabhain.

Jei kalbėtume apie Bunnahabhain, tai jis kiek skiriasi nuo kitų Islay saloje daromų viskių. Kiek neįprastas, daugeliui pradedančiųjų viskio ragautojų keistu vadinamas dūminis aromatas, šios distilerijos viskiuose nėra toks intensyvus, o distiliato „širdis“, kuri naudojama brandinimui ąžuolinėse statinėse, yra gerokai mažesnė nei daugelio kitų škotiško viskio gamintojų. Būtent todėl, Bunnahabhain aromatas ir skonis kupinas aiškiai išreikštų vaisinių tonų, o  viskio ekspertams kalbant apie Bunnahabain viskius naudojama frazė - The gentle taste of Islay – „Švelnusis Ailos skonis“.

Šios viskio daryklos gyvavimo pradžia pradedama skaičiuoti dar 1881 metais, kuomet William‘as Robertson‘as iš įmonės Robertson & Baxter bendradarbiaudamas su broliais William‘u ir James‘u Greenlees‘ais iš Islay Distillers įkūrė Bunnahabhain distileriją.

Distilerijos statyboms buvo ilgai ieškoma tinkama vieta, o ją parinkus statybos darbai buvo vykdomi pagal aniems laikams nebūdingai kruopštų planą. Statybos kiek užtruko, todėl distilerija buvo pilnai sumontuota ir joje pradėjo „rasoti“ distiliavimo katilai tik 1883 metais. 

Nors Bunnahabhain viskio daryklos geografinė padėtis buvo labai izoliuota, tačiau tam nesutrukdė, jog čia daromas viskis butų labai populiarus tarp maišyto viskio gamintojų. Tam įtakos turėjo patogi įlanka krovininiams laivams švartuotis ir geležinkelio bėgiai, kurie buvo nutiesti link uosto norint palengvinti nepatogų žaliavų ir viskio transportavimą.

Ilgai netrukus aplink viskio daryklos pastatus pradėjo statytis nedidelė gyvenvietė ir netgi mokykla, kurioje anuomet įsikūrė distilerijos darbuotojai su savo šeimomis, taip sukurdami nedidelę Bunnahabbain bendruomenę.

1887 metais Bunnahabhain distilerija pereina į Highland Distillers Company rankas, kuri kiek vėliau pervadinama į Edrington Group. Tačiau po Pirmojo pasaulinio karo staigiai nukrito škotiško viskio paklausa ir Bunnahabhain darykla 1930 metais buvo priversta užsidaryti.

Prabėgus septyneriems metams vėl pradėjo dūgzti distiliavimo indai ir buvo atnaujinti viskio darymo darbai. Tuo metu visas Bunnahabhain padarytas viskis buvo išpilstomas ne kaip salyklinis viskis, o sunaudojamas maišytų viskių, tame tarpe Black Bottle gamybai. Stipriai išaugus salyklinio viskio, kaip žaliavos paklausai, 1963 metais distilerijoje sumontuojami du papildomi distiliavimo katilai. Taip distilerijos įranga išplečiama iki keturių distiliavimo katilų, o gamybos pajėgumai padidėja iki 2.5 milijono litrų viskio spirito per metus.

1970 metais labai ribotu tiražu išleidžiamas pirmasis oficialaus pilstymo Bunnahabhain salyklinis viskis.

1982 m. porai metų distilerija dar kartą „užmigdoma“. 2003 – čiais, visi Bunnahabhain pastatai ir Bunnahabhain bei Black Bottle prekės ženklų teisės į parduodamos Trinidade ir Tobage registruotai įmonei Burn Stewart Distillers.

2013 metais, nors Bunnahabhain reikalai klostėsi gerai, tačiau Burn Stewart Distillers susidūrus su finansinėmis problemomis, jie buvo priversti viskio verslą parduoti buvusiems savo partneriams, didžiausiai Pietų Afrikos alkoholio kompanijai Distell Group.

Vis tik, atrodo, kad nesklandumai su savininkais jau praeityje ir šiandien Bunnahabhain viskio gamyba vykdoma pilnu pajėgumu, o aidas apie čia daromą viskį pasiekia dar daugiau pasaulio valstybių. Lietuva nėra išimtis.