BenRiach

BENRIACH
Regionas: Škotijos Speysaidas (Speyside)
Įkūrimo data: 1898 metai
Distiliavimo įranga: 2 misos distiliavimo aparatai,  2 spirito distiliavimo aparatai
Gamybos apimtys per metus: 2,800,000 litrų
Vandens šaltinis: Burnside šaltinis
Savininkas: BenRiach Distillery Company

BENRIACH ISTORIJA IR PAVELDAS

BenRiach viskio distilerijos istoriją galima vadinti tradicine, puikios Škotijos Speyside regiono distilerijos istorija. Ši viskio darykla, šalia auksaspalvių banguojančių miežių laukų augančių Grampian kalnų papėdėje, buvo pastatyta 1898 metais. Ilgus metus kokybiškam viskiui daryti buvo naudojama žaliava iš BenRiach daryklos apylinkių: miežiai auginami laukose esančiuose aplink distileriją, vanduo viskiui ir distiliatorių kondensatoriams naudotas iš šalimais esančio Burnside šaltinio.

Miežių derlius užaugintas aplink distileriją visuomet buvo pagrindinė žaliava, kuria užpildydavo daiginimo patalpos grindis. Durpės, kuriomis buvo kūrenamos krosnys ir džiovinamas salyklas, bei kuriom degant kvepiantys dūmai virsdavo per kaminus, taip pat atkeliaudavo iš gretimų laukų.

Distilerijos vadovas visuomet kruopščiai prižiūrėdavo lėtą ir gerai apgalvotą BenRiach viskio gamybos procesą. Salyklo paruošimas, misos fermentavimas , distiliacijos procesas, bei aukštos kokybės statinių parinkimas ir ilgametis brandinimas, tai procesai kurie nekito nuo distilerijos įkūrimo pradžios.

Ilgas ir tamsus bandinio rūsys visuomet slėpė senas keliomis eilėmis viena ant kitos išrikiuotas ąžuolines statines. Šis nepertraukiamas procesas visuomet padarydavo kokybišką viskį, kuris stebindavo viskio industrijos ekspertus bei viskio mėgėjus.

Nuo pat distilerijos įkūrimo ir iki šių dienų, už BenRiach distilerijos sienų nevyksta nieko super ypatingo. Tiesiog nuoširdžiai, kruopščiai ir atsakingai daromas viskis ir tai yra puikus viskio gamybos pavyzdys.

BENRIACH ISTORIJOS LAIKRODIS

1898 m. šalia Longmorn viskio daryklos John Duff suprojektuoja ir pastato BenRiach distileriją.

Aštuoniolikto amžiaus pabaigoje (apie 1890 metus) Škotijoje buvo tikras viskio „aukso amžius“ ir distilerijų statymo bumas. Per ganėtinai trumpą laikotarpį Škotijoje buvo pastatytos 33 naujos distilerijos iš kurių net 21 viena Speyside regione. Tačiau klestėjimo laikas nesitęsė amžinai. Jau po keleto  klestėjimo metų viskio industriją ištiko krizė ir daugelis daryklų buvo priverstos bankrutuoti bei užsidaryti.

1900 m. viskio industriją sukrėtė krizė. „Pattison Crash“ vadinama krizė tiesiogiai palietė ir BenRiach viskio daryklą, kuri nuo statybų pradžios padirbusi vos pora metų buvo priversta užsidaryti. Vėliau duris atvėrė prabėgus pusei amžiaus (1965 m.).  Vis tik, visą šį „miegojimo“ periodą, nenutrūkstamai dirbo miežių daiginimo patalpa, kuri salyklu aprūpindavo kaimyninę Longmorn distileriją.

1965 m. Amerikoje išaugus Škotiško viskio paklausai, Škotijos viskio industrija susidūrė su stipriai išaugusiu viskio poreikiu. Per 60 -70 –ųjų periodą Škotijoje pastatytos dar 12 naujų distilerijų. Tuo metu BenRiach viskio daryklą nuperka Glenlivet Distillers Ltd. įmonė, kuri distileriją modernizuoja ir prikelia naujam gyvenimui.  

1972 m. prie reguliariai daromo Speyside regionui būdingo vaisinio charakterio viskio, BenRiach distlerijoje pradedamas varyti „dūminis“ viskis. Šis „dūminukas“ naudojamas Chivas viskiams maišyti.  

1978 m. Glenlivet Distillers Ltd. įsilieja į pasaulinį alkoholio koncerną Seagrams.

1985 m. naujieji BenRiach savininkai atnaujina ir padidina distilerijos įrangą. Šiais metais vietoj 2 distiliavimo indų sumontuojami 4.

1994 m. Ilgus metus BenRiach  distilerijoje viskis buvo gaminamas kaip žaliava maišytiems viskiams ir tik 1994 metais, pirmą kartą supilstomas kaip BenRiach salyklinis viskis. Naujai į butelius išpilstytas viskis buvo 10 –ties metų. Ši naujiena kartu su Strathisla, Gleinkeith ir Longmorn buvo įtrauktas į Seagrams „Heritage Collection“ kolekciją.

2001 m. Seagrams įsilieja į Prancūziško kapitalo alkoholio koncerną Pernod Ricard - trečias pagal dydį alkoholio koncernas pasaulyje. BenRiach distilerijos „darbo apsukos“ sumažinamos. Ši darykla kartu su kitomis trimis šiam koncernui priklausančiomis distilerijomis Alt A‘Bhainne, Braeval ir Caperdonich rotacijos principu dirba po tris mėnesius per metus.

2002 m. rugpjūtį visose keturiose distilerijose viskio gamyba pilnai stabdoma.

2004 m. balandžio mėnesį BenRiach distileriją įsigyja nepriklausoma įmonė. Ilgai nedelsę, naujieji savininkai pradeda viskio daryklos paruošimo darbus.

2004 m. rugpjūčio 7 d. vadovaujant naujiems savininkams, pradedamas viskio pilstymas. Išleidžiama BenRiach „Heart of Speyside“ 12, 16 ir 20 metų brandinimo serija. Pirmą kartą daryklos istorijoje išpilstomas ir 10 metų „rūkytas“ viskis.

2004 m. rugsėjo 20 d. atlikta pirmoji distiliacija vadovaujant naujiesiems savininkams. Šią dieną viskio spiritu užpildomos pirmosios 96 ąžuolinės (ex. pirmojo užpildomo burbono) statinės. Jos sunumeruojamos nuo 1 iki 96 ir ilgiems metams patalpinamos į brandinimo rūsius.

2011 metais BenRiach viskio darykla pasiekė 10.000 statinių gamybos apimtis per vienerius metus.

VISKIO DARYMO AISTRA IR NEPRIKLAUSOMYBĖ – RAKTAS Į BENRIACH DISTILERIJOS ATEITĮ.

Škotijoje yra didžiausia viskio daryklų koncentracija pasaulyje. Šioje šalyje padaroma daugiausia salyklinio viskio. Tačiau, šiandien vos keletas Škotijos distilerijų gali didžiuotis nepriklausomybe nuo didžiųjų alkoholio koncernų.

BenRiach yra ta nedidelė išimtis. Šiuo metu BenRiach yra nepriklausomi, todėl nejaučia jokio „spaudimo iš viršaus“. Dabartinių vadovų Billy Walker, Alan McConnochie ir Stewart Buchanan noras ir vizija yra ne tik išlaikyti puikias viskio gamybos tradicijas, tačiau ir ieškoti naujų kelių, kurie leistų padaryti įdomių ir intriguojančių viskių.

Norime paantrinti, jog pastaruoju metu Jiems tai puikiai pavyksta. Jie nestovi vietoje. Eksperimentuoja su dvigubu brandinimu. Viskio brandinimui dažnai kaitalioja įvairias statines. Jiems nėra svetimas ir Speyside regiono distilerijoms nebūdingas – salyklo džiovinimas durpėmis. Šie vyrukai taip pat puikiai įvaldę ir savųjų viskių kainodarą, dėl kurios BenRiach viskis danai apibūdinamas kaip puikų kainos-kokybės santykį turintis viskis. Dėl visų šių aukščiau išvardintų savybių, BenRiach viskį kasdien renkasi vis didesnis būrys viskio vartotojų tiek pasaulyje tiek ir Lietuvoje.