Įveskite savo el. pašto adresą, jei norite gauti pranešimą, kai Jūsų klausimas bus atsakytas.

Daugiau kaip dešimtmetį viskiu besidomintis ekspertas, aplankęs daugybę Airijos, Škotijos bei kitų Europos šalių viskio daryklų. Jis reguliariai keliauja į užsienio šalyse vykstančias viskio parodas, skaito specializuotą literatūrą ir nuolat seka pasaulines viskio naujienas. Savo sukauptomis žiniomis bei patirtimi, mokomųjų ir pramoginių ragautuvių metu jis dalinasi su Lietuvos viskio mėgėjais.

Pirmiausia AČIŪ, kad užsakate į mūsų internetinį kamputį.

Dabar apie Jūsų klausimą. Skirstymas, kaip išvardinote Jūs yra neteisingas. Nors visi šie terminai sutinkami škotiško viskio terminologijoje ir viskio butelių etiketėse. „Namų somelje“ paskaitoms esu „nupiešęs“ vaizdinę medžiagą, kurioje tikuosi labai aiškiai ir suprantamai yra pavaizduota škotiško viskio klasifikacija.

Viršutininė eilutė – Scottch Whisky
Tai kuomet kalbame bendrai apie škotišką viskį. Kad galėtume viskį vadinti škotišku, jis turi atitikti tam tikrus kriterijus (vietovei, žaliavai, distiliacijai, brandinimui ir keletą kitų).

Vidurinė eilutė
Pirmiausia visas škotiškas viskis klasifikuojamas į dvi kategorijas Single ir Blended.
Ką reikštų Single padarytas vienoje viskio darykloje, o Blended sumaišytas iš keliose viskio daryklose padaryto viskio. Pastarasis užrašas Blended Lietuvoje labai dažnai klaidingai suprantamas, o toks viskis iškarto lyg ir nuvertinamas.

Taip pat į Malt ir Grain.
Malt – salyklinis viskis kurio gamyba yra kontroliuojama ir turi atitikti tam tikrus kriterijus (žaliava –miežių sąlyklas, distiliavimas – puodiniai indai, brandinimas ir t.t.). 
Grain – grūdinis viskis, kurio gamyboje dažniausia nadojamas įvairių grudų mišiniai (kukurūzas, kvietys ir t.t.), o tokio viskio spiritas distiliuojamas koloniniuose distiliavimo įregniuose. Grūdinio viskio spiritas dažniausia yra gerokai lengvesnis, turintis mažiau įvairių orgonaleptinių savybių. Be abejo, jis taip pat kontroliuojamas ir turi atitikti tam tikrus gamybos ir kokybės kriterijus.

Trečioji, žemiausia eilutė.

Ji atsiranda tuomet, kai pradedi tarpūsavyje maišyti keleto daryklų viskius. Taip pat, salyklinius su grūdiniais. Skaidrėje, gerai matosi kokios kategorijos tuomet atsiranda.

Beje, Blended Malt ir Blended Grain pakankamai retos Lietuvoje. Šios kateorijos yra vos keletas viskių ir jie Lietuvoje pasirodė pakankamai nesenai, todėl apie jas ne dažnai kalbama ir rašoma. 

Prieš keletą metų taip pat vykome į šį Italijos miestą. Prieš vykdamas į naują vietą pakankamai kruopščiai pasidomiu apie vietas susijusias su viskiu kurias galėčiau aplankyti savo kelionės metu. Milanas didelis miestas, tačiau čia su specializuotais viskio barais ar krautuvėlėmis tikrai ne pati geriausia situacija. :)

Visame mieste  radau vienintelę vietelę CADENHEAD'S WHISKY BAR, tačiau mano vasarinės kelionės metu ir ši vieta atostogavo. Todėl „pabučiavau spyną“, pasidariau foto ir apsilankymą bare atidėjau iki sekančio karto.

Jums rekomenduoju čia apsilankyti, „atiduoti duoklę“ ir savo įspūdžiais pasidalinti su mumis ir visais kitais likusiais Lietuvoje.

„CADENHEAD'S WHISKY BAR“ via Poliziano, 3 - 20154 Milano

Žodis „whiskey“ su raide „e“ dažniausia naudojamas kalbant apie amerikietiškus ir airiškus viskius, tuo tarpu „whisky“ naudojamas kitų šalių viskių gamintojų – škotų, japonų, kanadiečių ir kt. viskių apibūdinimui.

Prieš pora šimtų metų visam viskiui apibūdinti buvo naudojamas vienintelis žodis „whisky“. Tačiau apie 1870-uosius škotai buvo užvertę rinką pigiu ir nekokybišku viskiu, tad JAV ir Airijos gamintojai nusprendė į šį žodį įterpti raidę „e“, kad atskirtų savo aukštesnės kokybės viskius nuo škotiškųjų. Šiuo metu nėra kokybės skirtumo tarp įvairių pasaulio šalių viskių, tad skirtinga rašyba yra tiesiog istorinis reliktas.

Amerikietiško viskio rinka Lietuvoje yra labai siaura ir dėl konkurencijos nebuvimo – iškreipta. Šiuo metu Lietuvoje parduodamus Amerikietiškus viskius galima vertinti tik pagal IWSR pateiktus duomenis (už 2011 metus). Duomenys į lentelę atgula, kuomet pardavimai viršija apčiuopiamus oficialius pardavimus. Taigi IWSR duomenys už 2011 metus yra šie: NR 1 - Jack Daniels ( ne burbonas). NR 2 - Jim Beam White Label ( NR 1 – burbonas). NR 3 - Heaven Hill (NR 2 – burbonas) Mūsų minėtais metais, Lietuvoje daugiau rimtų, oficialių žaidėjų nebuvo, todėl IWSR duomenys ties šiais ir pasibaigia.