Norėjau paklausti dėl škotiško viskio skirstymo. Ar teisinga skirstyti būtų į šias 3 grupes: blended, malt ir grain ? Ačiū už atsakymą.

Pirmiausia AČIŪ, kad užsakate į mūsų internetinį kamputį.

Dabar apie Jūsų klausimą. Skirstymas, kaip išvardinote Jūs yra neteisingas. Nors visi šie terminai sutinkami škotiško viskio terminologijoje ir viskio butelių etiketėse. „Namų somelje“ paskaitoms esu „nupiešęs“ vaizdinę medžiagą, kurioje tikuosi labai aiškiai ir suprantamai yra pavaizduota škotiško viskio klasifikacija.

Viršutininė eilutė – Scottch Whisky
Tai kuomet kalbame bendrai apie škotišką viskį. Kad galėtume viskį vadinti škotišku, jis turi atitikti tam tikrus kriterijus (vietovei, žaliavai, distiliacijai, brandinimui ir keletą kitų).

Vidurinė eilutė
Pirmiausia visas škotiškas viskis klasifikuojamas į dvi kategorijas Single ir Blended.
Ką reikštų Single padarytas vienoje viskio darykloje, o Blended sumaišytas iš keliose viskio daryklose padaryto viskio. Pastarasis užrašas Blended Lietuvoje labai dažnai klaidingai suprantamas, o toks viskis iškarto lyg ir nuvertinamas.

Taip pat į Malt ir Grain.
Malt – salyklinis viskis kurio gamyba yra kontroliuojama ir turi atitikti tam tikrus kriterijus (žaliava –miežių sąlyklas, distiliavimas – puodiniai indai, brandinimas ir t.t.). 
Grain – grūdinis viskis, kurio gamyboje dažniausia nadojamas įvairių grudų mišiniai (kukurūzas, kvietys ir t.t.), o tokio viskio spiritas distiliuojamas koloniniuose distiliavimo įregniuose. Grūdinio viskio spiritas dažniausia yra gerokai lengvesnis, turintis mažiau įvairių orgonaleptinių savybių. Be abejo, jis taip pat kontroliuojamas ir turi atitikti tam tikrus gamybos ir kokybės kriterijus.

Trečioji, žemiausia eilutė.

Ji atsiranda tuomet, kai pradedi tarpūsavyje maišyti keleto daryklų viskius. Taip pat, salyklinius su grūdiniais. Skaidrėje, gerai matosi kokios kategorijos tuomet atsiranda.

Beje, Blended Malt ir Blended Grain pakankamai retos Lietuvoje. Šios kateorijos yra vos keletas viskių ir jie Lietuvoje pasirodė pakankamai nesenai, todėl apie jas ne dažnai kalbama ir rašoma.